Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca [ζωντανή μετάδοση]

Από το Kappa Newsdesk

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την απόφαση της επιτροπής φαρμακολογικών κινδύνων (PRAC) για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την εμφάνιση ορισμένων θρομβοεμβολικών περιστατικών και την ακόλουθη αναστολή των εμβολιασμών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τις ανακοινώσεις έκαναν η Εκτελεστική Διευθύντρια του EMA Έμερ Κουκ, η πρόεδρος της PRAC Ζαμπίνε Στράους και ο επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης δεδομένων του EMA Δρ Πίτερ Αρλέτ.

Σύμφωνα με τον EMA, το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τον εμβολιασμό των πολιτών και τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων. Oι θρομβώσεις είναι λιγότερες από το γενικό πληθυσμό και μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, ο οποίος είναι μεγάλος για όποιον νοσήσει με COVID-19. Τα βασικά συμπεράσματα της PRAC:

• Τα οφέλη του εμβολίου για την καταπολέμηση της συνεχώς διαδεδομένης απειλής του COVID-19 (το οποίο οδηγεί σε προβλήματα πήξης και μπορεί να είναι θανατηφόρα) εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών.
• Το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος (θρομβοεμβολικά επεισόδια) σε εκείνους που το λαμβάνουν
• Δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος που να σχετίζεται με συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου ή με συγκεκριμένους τόπους παρασκευής.
• Ωστόσο, το εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος που σχετίζονται με θρομβοπενία, δηλαδή χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (στοιχεία στο αίμα που το βοηθούν να πήξει) με ή χωρίς αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων στα αγγεία που στραγγίζουν αίμα από τον εγκέφαλο (CVST). Αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις. Περίπου 20 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είχαν λάβει το εμβόλιο μέχρι τις 16 Μαρτίου και ο EMA έχει παρατηρήσει μόνο 7 περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία (διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, DIC) και 18 περιπτώσεις CVST. Η αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, αλλά είναι δυνατή και αξίζει περαιτέρω ανάλυση.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη Τύπου: