Από το Kappa Newsdesk
Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα πλαίσια της αναζήτησης της θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης/26ης Μαρτίου, με τις ανακοινώσεις των δυο πλευρών να απέχουν σημαντικά ως προς την ερμηνεία της τηλεδιάσκεψης.
Οι Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά το πέρας την τηλεδιάσκεψης, όπου αναφέρουν πως “συζήτησαν τη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας”. Οι ηγέτες της ΕΕ “υπογράμμισαν τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας”.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, “οι Πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας. Συζήτησαν επίσης μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου”.
Ερντογάν: Υπερασπιστήκαμε τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο παρ’ όλες τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας
Εντελώς διαφορετική ήταν η ανακοίνωση για την τηλεδιάσκεψη από την τουρκική Προεδρία, με επιθετικές αναφορές κατά της Ελλάδα και της Κύπρου και με απαιτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένη στην ανακοίνωση αναφέρεται πως “ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε πως πιστεύει ότι η έκθεση που θα υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής θα αντικατοπτρίζει τις προτάσεις για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ με θετική ατζέντα από μια αντικειμενική και εποικοδομητική σκοπιά”. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει πως τόνισε στον Μισέλ και την Φον ντερ Λάιεν πως η βάση της θετικής ατζέντας θα πρέπει να είναι η επικαιροποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, και πως η επιβάρυνση της Τουρκίας ως το προσφυγικό και την παράτυπη μεταναστευτική πίεση έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με το τουρκικό ανακοινωθέν, ο Ερντογάν υπογράμμισε στους συνομιλητές του “ότι είναι απαραίτητη η αναδιάταξη θεμάτων όπως η ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και το άνοιγμα των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης”. Χαρακτηριστικά, η τουρκική Προεδρία αναφέρει πως ο Ερντογάν τόνισε πως “η Τουρκία έχει κάνει εποικοδομητικές ενέργειες υποστήριξης της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και πως διατήρησε αυτή τη στάση παρ’ όλες τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων”.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Ερντογάν αναφέρει πως είπε στον Μισέλ και την Φον ντερ Λάιεν ότι “αντί να υπάρχει υπαγόρευση μοντέλων λύσης, η αποτυχία των οποίων είχε ήδη αποδειχθεί, θα πρέπει να συζητούνται από τώρα και στο εξής ρεαλιστικές και νέες επιλογές”. Επανέφερε δε την ιδέα της Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι “το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει να υπονομευθεί από τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους με το πρόσχημα της αλληλέγγυας ενότητας”.
Η ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας αναφέρει τέλος πως στην τηλεδιάσκεψη παραβρέθηκαν επίσης από τουρκικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος AKP Νουμάν Κουρτουλμούς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, ο διοικητής της MİT Χακάν Φιντάν, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπράημ Κάλιν και ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ζαφέρ Τσουμπουκτσού.