Τουρκικό στρατιωτικό σχέδιο κατάληψης 131 ελληνικών νησιών: Nordic Monitor

Από το Kappa Newsdesk

Οι τουρκικές στρατιωτικές ακαδημίες πολέμου έχουν καταστρώσει σχέδιο κατάληψης 131 ελληνικών νησιών του Αιγαίου, σε περίπτωση πολεμική σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του τουρκικού αντιπολιτευτικού ιστότοπου Nordic Monitor.

Τα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά που αναφέρει το τουρκικό σχέδιο συμπεριλαμβάνονται στα νησιά και τις νησίδες, των οποίων την κυριότητα αμφισβητεί η Τουρκία από το 1995, μεταξύ των οποίων τις Οινούσες, τους Φούρνους, τους Αρκιούς, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, τη Στρογγύλη και τη Ρω στο Καστελόριζο, αλλά και τη Γαύδο, τη Γαυδοπούλα, τη Δία, και τη Χρυσή στην Κρήτη.

Το Nordic Monitor αναφέρει ότι το εν λόγω σχέδιο βασίστηκε στα συμπεράσματα που αντλήθηκαν από την κρίση των Ιμίων το 1996, και στο οποίο τονίζεται ότι οι μικρότερες στρατιωτικές μονάδες θα είναι καθοριστικές για τις πολεμικές επιχειρήσεις με την Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο, τόσο η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, που ελέγχεται άμεσα από το Γενικό Επιτελείο, όσο και η επίλεκτη μονάδα υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού ναυτικού (Su Altı Taarruz ή SAT), θα κινητοποιηθούν χωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα με ταχύπλοα και από αέρος με στρατιωτικά ελικόπτερα για να καταληφθούν τα στοχοθετημένα ελληνικά νησιά και νησίδες.

Το τουρκικό σχέδιο αναφέρει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν υπό την κάλυψη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, φρεγατών του τουρκικού ναυτικού και μονάδων πυροβολικού από τα παράλια της Τουρκίας. Ολόκληρη η επιχείρηση θα συντονίζεται από μια κοινή διοίκηση των ειδικών δυνάμεων που θα δημιουργηθεί για αυτόν το σκοπό με την ονομασία “Διοίκηση Δύναμης Μεικτών Ειδικών Επιχειρήσεων” (Müşterek Özel Harekat Görev Birliği Komutanliği — MÖHGBK).

Το απόρρητο αυτό σχέδιο, σύμφωνα με το Nordic Monitor, βρέθηκε κατά λάθος ως παράρτημα σε μια δικογραφία που συνέταξε ένας Τούρκος εισαγγελέας στη Σμύρνη, ενώ το ίδιο έγγραφο φέρεται να διαβιβάστηκε και σε άλλο εισαγγελέα στην Άγκυρα.