Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κυβέρνηση Ερντογάν [έγγραφο]

Από το Kappa Newsdesk

Σκληρή κριτική στην τουρκική Κυβέρνηση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία ασκεί η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ “Human Rights Report” για το 2020. Σύμφωνα με την έκθεση, η Κυβέρνηση Ερντογάν “περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου”, μέσα από σωρεία εγκληματικών ενεργειών από τις αρχές ασφαλείας και με τη συνέργεια του διαβρωμένου δικαστικού συστήματος και κρατικών και κομματικών αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η συνοπτική περίληψη της έκθεσης, “με την ευρεία αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2018, η Κυβέρνηση συνέχισε να περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου”. Από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και μετά, “οι αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε αργία περισσότερους από 60.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς και περίπου 125.000 δημόσιους υπαλλήλους και απέλυσαν το ένα τρίτο του δικαστικού σώματος”. Προστίθεται δε πως οι τουρκικές αρχές “συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 90.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερες από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις με σχετικές προς την τρομοκρατία κατηγορίες, κυρίως για φερόμενους δεσμούς με το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Κυβέρνηση κατηγορεί ότι οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος και θεωρεί ηγέτη της λεγόμενης Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ [FETÖ]”.

Σωρεία εγκλημάτων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η έκθεση παραθέτει σωρεία εγκλημάτων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, όπως: αναφορές για εξωδικαστικές εκτελέσεις, ύποπτοι θάνατοι κρατουμένων, βίαιες εξαφανίσεις, βασανιστήρια, παράνομες συλλήψεις και συνεχιζόμενη κράτηση και προφυλάκιση δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης και πρώην μελών του Κοινοβουλίου, δικηγόρων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπαλλήλων της διπλωματικης αποστολής των ΗΠΑ για δήθεν δεσμούς με “τρομοκρατικές” ομάδες ή ειρηνικές και νόμιμες δημόσιες ομιλίες. Αναφέρονται δε επίσης: ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων πολιτικών και αξιωματούχων της αυτοδιοικησης, αντίποινα εναντίον ατόμων που βρίσκονται εκτός της χώρας βάσει πολιτικών κινήτρων, και σημαντικά προβλήματα με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Φίμωση των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης

Η έκθεση επίσης καταγράφει ευρύτατες παραβιάσεις στο δικαίωμα της ελεύθερης πληροφόρησης, όπως “αυστηροί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στον Τύπο και στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της βίας και των απειλών βίας εναντίον δημοσιογράφων, κλείσιμο μέσων ενημέρωσης και αδικαιολόγητες συλλήψεις ή ποινική δίωξη δημοσιογράφων και άλλων λόγω κριτικής σε κυβερνητικές πολιτικές ή αξιωματούχους, λογοκρισία, αποκλεισμός ιστότοπων και ύπαρξη ποινικών νόμων για τη δυσφήμιση”. Παρατηρείται επίσης “σοβαρός περιορισμός των ελευθεριών του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της ελεύθερης μετακίνησης,  ορισμένες περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων, και βία εναντίον γυναικών και ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανσέξουαλ και διαφυλετικών ατόμων και μελών άλλων μειονοτήτων”.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως η Κυβέρνηση Ερντογάν έλαβε πολύ λίγα μέτρα για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Η ατιμωρησία παραμένει ως πρόβλημα”.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: