Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία: Βελτίωση των σχέσεων μόνο με σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών

Από το Kappa Newsdesk

Θετική ατζέντα αφενός αλλά και πολύ σαφείς προϋποθέσεις αφετέρου για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων έθεσαν στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους την Τρίτη στην Άγκυρα οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για πρώτη ίσως φορά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν με σαφήνεια και αυστηρότητα τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική Κυβέρνηση και τη συνεχή υποχώρηση του κράτους δικαίου στη χώρα. Και ο Μισέλ και η Φον ντερ Λάιεν κατέστησαν απολύτως σαφές πως οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες περνά μέσα από σαφή βήματα σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών, της ελευθερίας του λόγου, της λειτουργίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Τουρκία πρέπει επίσης να μην προβεί ξανά σε μονομερείς ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Μισέλ: Χαιρετίζουμε τις διερευνητικές επαφές και την επικείμενη επίσκεψη Δένδια

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σύμβουλίου ανέφερε πως ήταν “ειλικρινής” η συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και πως Συμβούλιο και Κομισιόν χαιρετίζουν τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Όσον αφορά την Κύπρο, ο Μισέλ ανέφερε πως “η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος” και πως “ως ενεργός παρατηρητής, η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ” και προσβλέπει στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες. “Τους τελευταίους μήνες, είδαμε μια αποκλιμάκωση. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

“Τέσσερεις τομείς συνεργασίας: Εμπόριο, διάλογος υψηλού επιπεδου, επαφές πολιτών και μεταναστευτικό”

Και ο Μισέλ και η Φον ντερ Λάιεν έκαναν σαφές ότι τα πεδία συνεργασίας με την Τουρκία που ενδιαφέρουν την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τέσσερα: η αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης, ο διμερής διάλογος σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, οι επαφές σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, και η συμφωνία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως θα υπάρξουν προσπάθειες για εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης με “υπέρβαση των προβλημάτων”, όπως και για τον εκσυγχρονισμό της, ενώ για τον πολιτικό διάλογο ανέφερε ως κορυφαία ζητήματα προτεραιότητας τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και την υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19.

Φον ντερ Λάιεν: Η Τουρκία να αποτρέπει τις ροές προς τα νησιά του Αιγαίου και να δεχθεί τις επιστροφές

Όσον αφορά την Κοινή Δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως “παραμένει σε ισχύ και έχει θετικά αποτέλεσματα”, αλλά ζήτησε από την Τουρκία να την εφαρμόσει πλήρως, αποτρέποντας τις “παράτυπες αναχωρήσεις” και “δεχόμενη την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση”. “Αυτό είναι για εμάς μια κρίσιμη δέσμευση και θα ήταν μια μεγάλη επίδειξη καλής θέλησης ότι αυτή η συνεργασία για τη μετανάστευση λειτουργεί”, τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης δεν είχε υπάρξει κάποια

Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: