Σχοινάς στο Φόρουμ των Δελφών: Το κοινό μας μέλλον θα κριθεί σε τέσσερα κρίσιμα ευρωπαϊκά “εργοτάξια” [βίντεο]

Από το Kappa Newsdesk

Την πεποίθησή του πως το κοινό μέλλον των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κριθεί εν πολλοίς από τέσσερα κρίσιμα ευρωπαϊκά “εργοτάξια”, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην έναρξη του 6ου ετήσιου Φόρουμ των Δελφών. Ως “εργοτάξια” χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος την υγεία, τη “θωράκιση της οικονομίας”, τη μετανάστευση και τη “γεωπολιτική της Ευρώπης”.

“Η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν συνεπείς σε τρία μεγάλα ραντεβού της ιστορίας”

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε αρχικά στους “δυο μεγάλους συμβολισμούς της φετινής χρονιάς”, που είναι τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τα 40 χρόνια της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν συνεπείς σε τρία μεγάλα ραντεβού της ιστορίας. Ως ένα, συστατικό η μία της άλλης”, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, συνδέοντας την επέμβαση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Ναυαρίνο το 1827 και την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981.

“Η Ελλάδα τα 40 χρόνια της Ευρωπαϊκής της πορείας έκανε κτήμα της το πιο σύγχρονο δημοκρατικό πλαίσιο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Την Ελλάδα των «γυάλινων κορμών» αντικατέστησε μια χώρα με «ατσαλένια θεμέλια». Σε μια χώρα με ευάλωτους θεσμούς, με αστάθεια, ανισότητες και ανασφάλεια που γνώρισε πολέμους, πραξικοπήματα, χρεωκοπίες, διχασμούς και εμφύλιο, τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν. “Το τρίτο ραντεβού της ιστορίας”, πρόσθεσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, “ήρθε 10 χρόνια πριν, όταν η Ευρωπαϊκή Ελλάδα άντεξε την δεκαετία των πολυκρίσεων, πρώτα στην οικονομία και μετά στο μεταναστευτικό, με επιπτώσεις σε κάθε τομέα της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών της”.

Τα τέσσερα “ευρωπαϊκά εργοτάξια”

“Στην τωρινή δύσκολη συγκυρία ίσως τη κρισιμότερη σε βάθος γενεών, το κοινό μας μέλλον θα κριθεί εν πολλοίς στο τι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μαζί οι Ευρωπαίοι σε τέσσερα κρίσιμα ευρωπαϊκά εργοτάξια”, ανέφερε στη συνέχεια ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τοποθετώντας ως πρώτο ζήτημα το θέμα της υγείας και της αντιμετώπισης της πανδημίας, με βασικούς άξονες το εμβολιαστικό πρόγραμμα, την πρόταση για την “Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας” και το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Στο δεύτερο “εργοτάξιο”, που είναι κατά τον Μαργαρίτη Σχοινά η θωράκιση της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε σημαντικά βήματα “με ιστορικά νέα εργαλεία και αποφάσεις”, αναφέροντας την αναστολή της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας, τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το πρόγραμμα “SURE” για την στήριξη της απασχόλησης και το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ του κοινού δανεισμού, μαζί με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027.

Η διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί τον τρίτο πυλώνα, κατά τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε την πρόταση για το “Σύμφωνο Αλληλεγγύης” για την μετανάστευση και το άσυλο που βρίσκεται ήδη στη διαπραγμάτευση, και με την οποία “προτείνει δίκαιο καταμερισμό των βαρών και των ευθυνών, αναβαθμίζει την Ευρώπη ως έναν προορισμό ασύλου αλλά μόνο για αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη και εξοπλίζει τις άμυνες της”. “Με το Σύμφωνο, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική, βασισμένη στη συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το “τέταρτο και τελευταίο μεγάλο εργοτάξιο του αύριο είναι η γεωπολιτική της Ευρώπης” πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε πως “παρ’ όλες τις ατέλειες, τις ελλείψεις, τα όποια λάθη μας, αυτός ο σύγχρονος κόσμος πάει καλύτερα χάρις και στην Ευρώπη”. “Η κρίση του COVID επιτάχυνε την πολιτική μετάβαση μας από την περίοδο Ευρωπαϊκής «αθωότητας» σε εκείνη της «ευρωπαϊκής ωριμότητας», ίσως το τέλος μιας εποχής όπου η Ένωση εθεωρείτο παίκτης αποκλειστικά «ήπιας δύναμης» στην γεωστρατηγική σκακιέρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς και πρόσθεσε πως “το πρώτο βήμα σε αυτήν την εξέλιξη είναι η νέα στρατηγική που εγκρίναμε πριν λίγες μέρες για την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στην βιομηχανία”. “Θα ακολουθήσουν νέες πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση, στον τομέα της ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Στο μέλλον η γεωπολιτική Ευρώπη θα είναι ανοιχτή, διεκδικητική και ανεκτική αλλά σίγουρα όχι αφελής και δεδομένη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας της Μαργαρίτη Σχοινά: