Από το Kappa Newsdesk
Οι πολίτες της Σκωτίας ανέδειξαν και πάλι νικητή στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης το Εθνικιστικό Κόμμα (SNP) υπό την ηγεσία της Νίκολα Στέρτζιον, προσδίδοντας έτσι μια νέα δυναμική στην υπόθεση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας της Βρετανίας. Το SNP μπορεί να μην πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή της Σκωτίας αλλά αύξησε ελαφρά τις δυνάμεις του και μαζί με τους Πράσινους θα επαναφέρουν δυναμικά το αίτημα για διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και ανεξαρτησία, όπως δήλωσε η νικήτρια των εκλογών και πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αντέδρασε στις δηλώσεις της Στέρτζιον λέγοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα “υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν ανεύθυνο και επικίνδυνο” και κάλεσε τους Πρωθυπουργούς των τριών αυτόνομων περιφερειών της Βρετανίας, δηλαδή της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, σε μια σύνοδο κορυφής. “Το Ηνωμένο Βασίλειο υπηρετείται καλύτερα όταν εργαζόμαστε όλοι μαζί”, δήλωσε ο Τζόνσον. Το Συντηρητικό Κόμμα που αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα του δημοψηφίσματος και της ανεξαρτησίας, ισχυρίζεται ότι μη επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας από το SNP είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει σαφής βούληση από τους Σκωτσέζους πολίτες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο η λύση της διένεξης;
Ο Στέρτζιον γνωρίζοντας ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη της βρετανικής Κυβέρνησης και του Μπόρις Τζόνσον, κάτι που φαίνεται απίθανο αυτή τη στιγμή, έχει δηλώσει πως θα ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο για να εξαναγκάσει τον Τζόνσον να το αποδεχθεί. Η ηγέτης της Σκωτίας σκοπεύει να περάσει από τη Βουλή της Σκωτίας νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να υπερψηφιστεί. Για να μπορέσει το Λονδίνο να ακυρώσει τη διαδικασία θα πρέπει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της συνταγματικότητας του νόμου. Είναι έτσι πιθανό η υπόθεση του νέου δημοψηφίσματος να κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, παρά στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που πιθανόν να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στην Κυβέρνηση Τζόνσον και την Κυβέρνηση της Σκωτίας.
Πεσμένα τα ποσοστά του “Ναι” στην ανεξαρτησία
Το τελευταίο διάστημα πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση των ποσοστών του “Ναι” στη ανεξαρτησία της Σκωτίας. Αναλυτές θεωρούν ότι οι Σκωτσέζοι πολίτες βλέπουν με ανησυχία τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit στο εμπόριο ανάμεσα στη Βρετανία και τη Βόρειο Ιρλανδία. Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας δεν έχουν καταφέρει να δώσουν μια πειστική απάντηση στο ερώτημα του πως θα αποφευχθεί η δημιουργία συνοριακών και τελεωνειακών ελέγχων στα σύνορα με την Αγγλία, στην περίπτωση που η ανεξάρτητη Σκωτία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως διατείνονται οι υποστηρικτές του “Ναι”. Πολύ μεγάλο μέρος των εμπορικών δραστηριοτήτων της Σκωτίας διέρχεται μέσω της Αγγλίας και μια πιθανή δημιουργία συνόρων και τελωνειακών ελέγχων θα έπληττε σοβαρά την σκωτσέζικη οικονομία.