Παπακωνσταντίνου, Χαρδούβελης, Αλμούνια: Τα συμπεράσματα από την ελληνική κρίση

Από το Kappa Newsdesk

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαν την Πέμπτη στα πλαίσια του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γκίκας Χαρδούβελης και ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοακίν Αλμούνια, με θέμα τα συμπεράσματα από την ελληνική κρίση του 2009~2015. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος των Financial Times Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Χοακίν Αλμούνια για τη στάση του Πόουλ Τόμσεν, κατηγορώντας τον πρώην υπεύθυνο για την Ελλάδα εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ασκούσε δική του πολιτική, η οποία διέφερε από τις απόψεις και αποφάσεις των πρώην διευθυντών του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Ισπανός πρώην πολιτικός και αξιωματούχος ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη έκθεσης το 2020 γύρω από τα λάθη και τις αστοχίες του τρίτου μνημονίου στήριξης της Ελλάδας το 2015~2018, αλλά ήταν και Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ στα τέλη της δεκαετίας του 2000 όταν διογκώθηκε το έλλειμμα της Ελλάδας.

Οι Έλληνες πρώην Υπουργοί Οικονομικών ανέφεραν πως οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010, το 2012 και το 2014 δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να εφαρμόσει πιο ήπιες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης κατηγόρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι μετέβαλε τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2014, προβάλλοντας ανεδαφικά αιτήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Δείτε το βίντεο με τη διαδικτυακή συζήτηση εδώ: