Γιούνκερ στο Φόρουμ των Δελφών: Η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας

Από το Kappa Newsdesk

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρέμβαση είχε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Παρασκευή, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά. Ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η ελληνική κρίση του 2009~2015, το Κυπριακό, η Τουρκία και ο Ερντογάν, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία, η πανδημία, όπως και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την επικείμενη αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία της Γερμανίας.

O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η πανδημία ήταν για όλους ένα μεγάλο σοκ και ότι μπορεί η αρχική αντιμετώπιση της ΕΕ να μην ήταν καλά συντονισμένη, ωστόσο στην πορεία η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μία καλή στάση. Ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε την πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ως “ένα από τα καλύτερα ανάμεσα σε όλα όσα έχουν κατατεθεί από τα κράτη–μέλη της Ένωσης, καθώς θα εκσυγχρονίσει το ελληνικό οικονομικό μοντέλο”.

Την εποχή της διακυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ευρώπη έπρεπε να βρει τρόπο να στηρίξει καλύτερα την άμυνά της, καθώς ο Τραμπ χειριζόταν τα θέματα της άμυνας διαφορετικά και αυτό δυσκόλευε τις σχέσεις της Ένωσης με το ΝΑΤΟ. Από τότε που ο Τραμπ έφυγε από την εξουσία, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ βελτιώθηκαν αισθητά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε πως οι σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν πάντα μία πρόκληση. “Όταν τον επισκέφτηκα τον Ιούλιο 2018, προσπάθησα να τον κάνω να καταλάβει καλύτερα τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι δεν είναι μία εφεύρεση για να στρέφεται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα του χάρισα μία φωτογραφία του Στρατηγού Πάττον, του οποίου ο τάφος είναι στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο δεν νομίζω ότι ο Τραμπ κατάλαβε ποτέ τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η προσπάθεια για παγκόσμια σταθερότητα απαιτεί τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ”, είπε χαρακτηριστικά. “Μάλιστα δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ ταξιδεύει με συμβατικές πτήσεις και ότι δεν έχει δικό του αεροσκάφος”, συμπλήρωσε.

Η προσπάθεια για προσέγγιση της ΕΕ με την Κίνα θεωρεί ότι είναι βιαστική. “Η Κίνα είναι ανταγωνιστής και εχθρός μας, δεν πρέπει να είμαστε τόσο αφελείς. Πρέπει να έχουμε μία προσεκτική προσέγγιση με την Κίνα”, είπε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τις σχέσεις του με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι είχαν πάντα μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Ωστόσο το γεγονός ότι είχε ευχέρεια να μιλά καλά γερμανικά βοηθούσε τις συζητήσεις τους. “Με τη Ρωσία έχουμε μεγάλη διάσταση απόψεων, όμως δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, είναι γείτονάς μας, πρέπει ωστόσο να βρούμε άλλους τρόπους προσέγγισης με τους Ρώσους, μέσα από τον πολιτισμό και σε ένα βαθμό, μέσα από τις εμπορικές μας σχέσεις”, ανέφερε.

Για τον Τούρκο ηγέτη Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Γιούνκερ είπε ότι στην αρχή της διακυβέρνησής του είχε καλύτερη άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην πορεία απομακρύνθηκε από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Το γεγονός ότι υπήρχε διάσταση απόψεων για το θέμα της Κύπρου, δυσκόλευε τις σχέσεις. “Εγώ πάντα υποστήριζα τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της Κύπρου, καθώς η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας”.

Για την κρίση χρέους του 2009~2015 και τον κίνδυνο αποχώρησης από την Ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι πάντα είχε σεβασμό για τους Έλληνες και αναγνώριζε τις θυσίες που έκαναν. Η φράση που χρησιμοποιούσε όταν αναφερόταν στην χώρα μας ήταν “Να βοηθάμε και να σεβόμαστε την Ελλάδα, γιατί είναι ένα σπουδαίο έθνος”.

Αναφερόμενος στην στάση της Άνγκελα Μέρκελ να υποστηρίζει την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  είπε πως γνώριζε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο ήθελε την αποχώρηση της χώρας μας. “Το 2015 ήμουν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόσο η Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη-μέλη, μου έλεγαν ότι δεν είναι δική μου δουλειά να κρατήσω την Ελλάδα στη σφαίρα αλληλεγγύης της Ένωσης, καθώς αυτό είναι υπόθεση των κρατών-μελών. Εγώ απάντησα ότι βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, η Κομισιόν εργάζεται για το γενικό καλό ολόκληρης της Ένωσης και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν προς το συμφέρον όλης της ΕΕ. Τελικά, η Άνγκελα Μέρκελ ενστερνίστηκε την άποψή του ότι ήταν προς όφελος της ΕΕ να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη“, ανέφερε.

Σε ερώτηση για το αν η αποχώρησή της Άνγκελα Μέρκελ σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή ¨Ενωση θα αναζητήσει έναν άλλον δυναμικό ηγέτη να την αντικαταστήσει, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε: “Ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να κυβερνάται από έναν ηγέτη. Ούτε η Γερμανία ούτε και η Γαλλία έχουν αποκλειστικότητα στην ηγεσία της ΕΕ, δεν είναι μονοπώλιο. Η ΕΕ είναι ένα σύνθετο εγχείρημα που έχει ανάγκη και βασίζεται και στα μεσαία και μικρού μεγέθους κράτη-μέλη της. Μην ανησυχείτε για την Γερμανία, εμπιστευτείτε τους φίλους σας στην Ευρώπη”, είπε κλείνοντας την συνομιλία του.

Δείτε εδώ το βίντεο με τη συνομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: