Συμφωνία στην ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Από το Kappa Newsdesk

Σε συμφωνία κατέληξαν το απόγευμα της Πέμπτης οι διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους όρους και τις προϋποθέσεις υιοθέτησης του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας και του τουρισμού στην Ευρώπη.

Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα PCR test ή έχει αναρρώσει από την ασθένεια. Στην πράξη αυτά θα είναι τρία διαφορετικά πιστοποιητικά. Ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο της Ένωσης θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να εκδώσουν πιστοποιητικά που θα γίνονται δεκτά σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και το πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο.

Χρηματοδοτική υποστήριξη για φθηνά και προσβάσιμα τεστ

Για να καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα τα “φθηνά και προσβάσιμα τεστ”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να διαθέσει “τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ” στο πλαίσιο του Εργαλείου Επείγουσας Υποστήριξης για την αγορά τεστ για τη μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 με σκοπό την έκδοση των ψηφιακών πιστοποιητικών για την Covid-19. Αυτό αναμένεται να ωφελήσει ιδιαίτερα τα άτομα που διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά ή συχνά για να πηγαίνουν στη δουλειά ή στο σχολείο, για να επισκέπτονται στενούς συγγενείς, να αναζητούν ιατρική περίθαλψη ή για να φροντίζουν συγγενικά και αγαπημένα πρόσωπα.

Οι διαπραγματευτές από τους τρεις θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να κινητοποιηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, με την επιφύλαξη έγκρισης από τις αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές.

Πρόσθετοι περιορισμοί στα ταξίδια μόνο εάν αιτιολογούνται επαρκώς

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως απάντηση στην πανδημία, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή τεστ, “εκτός εάν είναι απαραίτητοι και αναλογικοί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας”. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, “συμπεριλαμβανομένων των επιδημιολογικών δεδομένων που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)”. Τα μέτρα αυτά πρέπει να κοινοποιούνται στα υπόλοιπα κράτη-μέλη και στην Κομισιόν το αργότερο 48 ώρες νωρίτερα.

Για τα εμβόλια

Τα κράτη-μέλη θα οφείλουν να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται στα άλλα κράτη-μέλη για άτομα εμβολιασμένα με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) (επί του παρόντος Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson-Janssen). Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού από άλλα κράτη-μέλη σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης έκτακτης ανάγκης για εμβόλια που εγκρίθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.

Ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Τα πιστοποιητικά θα είναι πιστοποιημένα για την αποφυγή απάτης και πλαστογράφησης, όπως και η αυθεντικότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Τα προσωπικά δεδομένα που θα λαμβάνονται από τα πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη-μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους για την προστασία των δεδομένων βάσει του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).

Τα επόμενα βήματα

Το συμφωνηθέν κείμενο θα υποβληθεί τώρα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου στις 26 Μαΐου και στη συνέχεια στην Ολομέλεια προς έγκριση, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εφόσον το εγκριθεί εγκριθεί από την Επιτροπή και το Συμβούλιο, θα κατατεθεί για έγκριση στην Ολομέλεια κατά τη σύνοδο του Ιουνίου Ι, στις 7-10 Ιουνίου.

Μητσοτάκης: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη – Μισέλ: Καλοδεχούμενο εργαλείο για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών

Τη συμφωνία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς χαιρέτησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter: “Η σημερινή προσωρινή συμφωνία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Η Ελλάδα υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του από την αρχή, καθώς θα δρομολογήσει την ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ και θα συμβάλει στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη”. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτησε και εκείνος από την πλευρά του τη συμφωνία: “Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ. Είναι ένα επίκαιρο και πολύ καλοδεχούμενο εργαλείο για το δρομολόγηση της ελεύθερης διακίνησης στην ΕΕ”.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στον τριάλογο πως “καταφέραμε σε χρόνο ρεκόρ να υιοθετήσουμε ένα καινούργιο εργαλείο για να εξαασφαλίσουμε την ελεύθερη διακίνηση όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από το Ευρωκοινοβούλιο Ισπανός ευρωβουλευτής του S&D Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ: “Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ θα αποκαταστήσει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ένωσης, καθώς τα κράτη-μέλη αρχίζουν να άρουν τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η συμφωνία είναι το πρώτο βήμα για να επιστρέψει ο χώρος της Σένγκεν σε έναν καλό δρόμο”.