Στρατηγός ε.α. Πετρέους: Είναι πιθανό να χρειαστεί να επιστρέψουμε στο Αφγανιστάν σε δύο χρόνια

Από το Kappa Newsdesk

Τον έντονο σκεπτικισμό του για την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά και την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων στο Ισραήλ, εξέφρασε ο Αμερικανός στρατηγός ε.α. Ντέιβιντ Πετρέους, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με τον διευθυντή έκδοσης του Kappa News Γιάννη Κουτσομύτη στα πλαίσια του Φόρουμ των Δελφών.

Ο Ντέιβιντ Πετρέους υπήρξε στο παρελθόν διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων και των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και πρώην διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται πλέον ως Πρόεδρος του KKR Global Institute, που ανήκει στον επενδυτικό κολοσσό KKR.

Ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος τόνισε πως η αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και των συμμάχων από το Αφγανιστάν είναι πολύ πρόωρη, καθώς η συμφωνία ειρήνευσης με τους Ταλιμπάν είναι πολύ εύθραυστη και είναι αμφίβολο εάν θα τηρηθεί από την ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση. Πρόσθεσε δε πως είναι πολύ πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγκαστούν να επιστρέψουν στρατιωτικά σε δυο χρόνια, αλλά υπό πολύ χειρότερους όρους. “Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν τελείωσε, απλά φεύγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πετρέους.

“Παραμένει ο κίνδυνος από την ισλαμιστική τρομοκρατία”

Σε ερώτηση του Γιάννη Κουτσομύτη για το βαθμό που αποτελεί ακόμη παγκόσμιο κίνδυνο η ισλαμιστική τρομοκρατία, ο Ντέιβιντ Πετρέους ανέφερε πως παρότι οι τζιχαντιστικές οργανώσεις έχουν υποστεί ήττες στη Μέση Ανατολή, ο κίνδυνος από την τρομοκρατία είναι ακόμη υπαρκτός, όπως φαίνεται και από την αύξηση των επιθέσεων από τους τζιχαντιστές στην Αφρική.

Κίνδυνος διάρρηξης του κοινωνικού ιστού στο Ισραήλ από τη σύγκρουση Εβραίων-Παλαιστινίων

Όσον αφορά τους κινδύνους που εμπεριέχει η νέα σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, ο Πετρέους ανέφερε πως περισσότερο από την στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα τον ανησυχεί η αυξανόμενη βία μεταξύ Εβραίων και Αράβων μέσα στο κράτος Ισραήλ, καθώς κινδυνεύει η σχετική ειρηνική συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων και η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.

Δείτε εδώ το βίντεο με τη συζήτηση του Ντέιβιντ Πετρέους με τον Γιάννη Κουτσομύτη: