Στα χέρια της αντιπολίτευσης του Ισραήλ η τύχη του Νετανιάχου

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Πληθαίνουν οι αναφορές και οι ενδείξεις από το Ισραήλ ότι οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται κοντά στο να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συγκρότηση νέας Κυβέρνησης στη χώρα και την εκπαραθύρωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την Πρωθυπουργία.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Μετά το αναγκαστικό διάλειμμα των 11 ημερών λόγω της πυραυλικής σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους της Χαμάς, ο ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κεντρώου κόμματος “Υπάρχει Μέλλον” (“Yesh Atid”) Γιάιρ Λάπιντ, έχοντας λάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο Ρουβέν Ριβλίν, έχει προβεί σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα πριν από την εκπνοή της εντολής το πρωί της Τετάρτης. Μέχρι στιγμής έχει υπάρξει συμφωνία με το δεξιό κόμμα “Ισραήλ το σπίτι μας” (“Yisrael Beytenu”) του Άβιγκντορ Λίμπερμαν, το κεντρώο “Μπλε και Άσπρο” (“Kahol Lavan”) του Μπένι Γκαντζ, το αριστερό κόμμα “Σθένος” (“Meretz”) και το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, ενώ φάινεται πως υπάρχει άτυπη συμφωνία στήριξης της προσπάθειας από την ισλαμιστική “Ενωμένη Αραβική Λίστα” (“Ra’am”).

Ερωτηματικό οι βουλευτές του Yamina

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η στάση του κόμματος “Προς τα δεξιά” (“Yamina”), του οποίου ηγείται ο τέως Υπουργός Άμυνας Νάφταλι Μπένετ, και της επίσης δεξιάς “Νέας Ελπίδας” (“Tikva Hadasha”) του Γκίντεον Σάαρ. Ο Μπένετ έχει στα χέρια του πρόταση από τον Λάπιντ να αναλάβει εκείνος την Πρωθυπουργία για τα δυο πρώτα χρόνια της νέας Κυβέρνησης, και η Νο.2 του “Προς τα δεξιά” Άγελετ Σάκεντ να αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών. Στον Σάαρ προσωπικά έχει προταθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στο κόμμα του “Νέα Ελπίδα” προτείνεται να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας.

Το βασικό μέλημα των Μπένετ και Σάαρ είναι κυρίως να φανούν στους δεξιούς ψηφοφόρους ότι εξάντλησαν κάθε πιθανότητα να συγκροτηθεί Κυβέρνηση συνασπισμού των δεξιών κομμάτων χωρίς τον Νετανιάχου, για να δικαιολογήσουν την “ανίερη” συμμαχία με την Αριστερά και την Πρωθυπουργία υπό την ανοχή των ισλαμιστών. Ο Νετανιάχου έκανε το Σάββατο μια τελευταία (;) προσπάθεια να προσεταιριστεί τον Σάαρ, προτείνοντάς του εναλλακτική Πρωθυπουργία, με τον Σάαρ να εγκαθίσταται στο Μπέιτ Άγκιον για τους επόμενους 15 μήνες, τον Νετανιάχου να τον διαδέχεται για τα επόμενα 2 χρόνια και τον Μπένετ να αναλαμβάνει μετά για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ο Σάαρ όμως απέρριψε το πρωί της Κυριακής την πρόταση του Νετανιάχου και ήδη διαπραγματεύεται τους όρους προσχώρησής του στην προτεινόμενη Κυβέρνηση Μπένετ/Λάπιντ.

Το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του “Προς τα δεξιά” για να συζητήσει τη στάση των βουλευτών του στην πρόταση του Λάπιντ. Το ρεπορτάζ από το Ισραήλ αναφέρει ότι ο Μπένετ έχει πεισθεί να προχωρήσει στη συγκρότηση της “αντι-Νετανιάχου” Κυβέρνησης (ετερόκλητης) συνεργασίας, αποδεχόμενος το σχέδιο του Λάπιντ. Υπάρχουν όμως ισχυρές αντιρρήσεις μέσα στο δεξιό κόμμα, με τους βουλευτές να φοβούνται τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων από την “ανίερη” συμμαχία με την Αριστερά και εμμέσως με τους Ισλαμιστές. Ήδη τις τελευταίες ημέρες ο Μπένετ και ο Σάαρ υφίστανται φραστικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτώσης, με κατηγορίες τύπου “προδότης” κλπ, ενώ το βράδυ του Σαββάτου συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές έξω από την οικία του Μπένετ. Ένας βουλευτής του “Προς τα δεξιά” έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, και απαιτείται η θετική ψήφος των υπολοίπων έξι βουλευτών για να συμπληρωθεί η δεδηλωμένη.

Σε περίπτωση που οι προσπάθειες του Λάπιντ αποτύχουν μέχρι την Τέταρτη, τότε ο Πρόεδρος αναμένεται να αναθέσει τη διερευνητική εντολή στο Κοινοβούλιο, για να προσπαθήσει εκείνο να συγκροτήσει μια κυβερνώσα πλειοψηφία. Αυτή η διαδικασία όμως δεν αναμένεται να φέρει θετικό αποτέλεσμα και όλοι στο Ισραήλ θεωρούν ότι εάν οι συζητήσεις του Λάπιντ με τον Σάαρ και τον Μπένετ αποτύχουν, η χώρα θα οδηγηθεί σε πέμπτες κατά σειρά πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ρωγμές στο Λικούντ

To ανησυχητικό στοιχείο πάντως για τον εφτάψυχο πολιτικά Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πως έχουν αρχίσει να εμφανίζεται ρωγμές και στο ίδιο του κόμμα, καθώς κάποια ηγετικά στελέχη θεωρούν πλέον ότι το κόμμα έχει καταστεί όμηρος μιας στρατηγικής προσωπικής πολιτικής επιβίωσης του αρχηγού του. Πολλοί αναλυτές και ανεξάρτητοι παρατηρητές θεωρούν δε ότι η 11ήμερη σύγκρουση με τη Χαμάς περισσότερο έβλαψε το Ισραήλ παρά το ωφέλησε, καθώς ήρθε ξανά δυναμικά στο προσκήνιο η υπόθεση της λύσης των δυο κρατών, η οποία επιμελώς είχε παγώσει τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ο Υπουργός Οικονομικών Ισραήλ Κατζ δήλωσε την Κυριακή πως πρότεινε, χωρίς όμως επιτυχία, στον Νετανιάχου να αποχωρήσει από την Πρωθυπουργία για να γίνει εφικτή μια συγκυβέρνηση των δεξιών κομμάτων.