Θαύματα στη Γη της Ιουδαίας

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Εάν κανείς άκουγε μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες πως ένας κεντρώος φιλελεύθερος, ένας σιωνιστής δεξιός και ένας ισλαμιστής μπήκαν σε ένα ξενοδοχείο στο Ισραήλ και υπέγραψαν συμφωνία συγκυβέρνησης στο Ισραήλ, θα νόμιζε σίγουρα πως πρόκειται για κάποιο αμερικάνικο ανέκδοτο. Το βράδυ της Τετάρτης όμως, αυτή η σκηνή έγινε πραγματικότητα στο ξενοδοχείο Kfar Maccabiah της πόλης Ραμάτ Γκαν από τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος “Υπάρχει Μέλλον” (“Yesh Atid”) Γιάιρ Λάπιντ, τον ηγέτη του δεξιού σιωνιστικού κόμματος “Προς τα δεξιά” (“Yamina”) Νάφταλι Μπένετ και τον ηγέτη της ισλαμιστικής “Ενωμένη Αραβική Λίστα” (“Ra’am”) Μανσούρ Αμπάς.

Μετά από υπερεντατικές διαπραγματεύσεις δέκα ημερών, o Λάπιντ και ο Μπένετ κατάφεραν να συγκροτήσουν έναν απίστευτα ετερόκλητο συνασπισμό οκτώ κομμάτων, που καλύπτουν πρακτικά ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό φάσμα του Ισραήλ, από την εθνικιστή σιωνιστική Δεξιά μέχρι την ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά και που περιλαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ και ένα αραβικό κόμμα, το οποίο μάλιστα διαπνέεται από την ισλαμιστική ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδερφότητας.

O 57χρονος πρώην δημοσιογράφος Γιάιρ Λάπιντ ήταν εκείνος που είχε πιστέψει εξαρχής ότι ο μόνος τρόπος για να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, με τη διαρκή αδυναμία συγκρότησης Κυβέρνησης και τις τέσσερεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δυο χρόνια, ήταν μια ευρεία συμμαχία που θα συμπεριλάμβανε κόμματα της δεξιάς, εκτός του Λικούντ και του “τοξικού” Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά αναγκαστικά και της ισλαμιστικής “Ενωμένης Αραβικής Λίστας”, για να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός των 61 εδρών που δίνει πλειοψηφία στην Κνέσετ, το ισραηλινό Κοινοβούλιο. Όταν πριν από τέσσερις εβδομάδες ανέλαβε τη δεύτερη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο Ρουβέν Ριβλίν, γνώριζε πως για να δελεάσει τους δεξιούς Μπένετ και Σάαρ να προσχωρήσουν σε μια “ανίερη” συμμαχία με αριστερά κόμματα και ισλαμιστές Άραβες, θα έπρεπε να προτείνει στον Μπένετ την Πρωθυπουργία, έστω και σε εναλλασσόμενη θητεία.

Ο Μπένετ, αφού ταλαντεύτηκε για πολλές ημέρες, τελικά πείστηκε ότι η πρόταση του Λάπιντ έχει πιθανότητες επιτυχίας και θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια Κυβέρνηση που αφενός να έσπαζε το πολιτικό αδιέξοδο, αλλά αφετέρου θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου δεξιού χώρου. Διότι, κακά τα ψέματα, ο βασικός λόγος για τη συγκρότηση μιας τόσο ετερόκλητης συγκυβέρνησης ήταν και είναι η εκπαραθύρωση από την Πρωθυπουργία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια στην ηγεσία της χώρας. Μπορεί κανείς πλέον να πει, ότι μόνο ο Νετανιάχου θα μπορούσε να επιτύχει κάτι τόσο πολιτικά ακραίο, όπως είναι μια συγκυβέρνηση σιωνιστών και ισλαμιστών. Μέσα από μια αναπάντεχη ετερογονία των σκοπών, η στρατηγική του “διαίρει και βασίλευε”, με την οποία ο 71χρονος πανούργος πολιτικός κατάφερε να ηγεμονεύσει στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ για 12 χρόνια, αποδείχθηκε τελικά ότι έχει τα όριά της.

Και ο Μπένετ και ο Σάαρ υπήρξαν επί χρόνια στενοί συνεργάτες του Νετανιάχου, οι οποίοι όμως είτε λόγω προσωπικών φιλοδοξιών, είτε λόγω του αυταρχικού χαρακτήρα του ηγέτη του Λικούντ, έγιναν τελικά σκληροί του αντίπαλοι και βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν από την έξωσή του από το πρωθυπουργικό γραφείο της οδού Μπάλφουρ στην Ιερουσαλήμ. Όσον αφορά δε την “κανονικοποίηση” της ισλαμιστικής “Ενωμένης Αραβικής Λίστας”, ο ίδιος ο Νετανιάχου ήταν αυτός που άνοιξε αυτό το κουτί της Πανδώρας, προτείνοντάς στους Ισραηλινούς Άραβες ισλαμιστές τη συμμετοχή τους σε Κυβέρνηση συνασπισμού, κατά τη διάρκεια της πρώτης διερευνητικής εντολής που έλαβε μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου.

Θα μπορούσε βέβαια κανείς να αναρωτηθεί γιατί έκαναν οι ισλαμιστές της “Ενωμένης Αραβικής Λίστας” το ιδεολογικό άλμα της συμμετοχής σε μια Κυβέρνηση μαζί με σιωνιστές. Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στον στόχο της μεταρρύθμισης του νόμου “Κάμινιτζ” για τις αυθαίρετες κατασκευές, ο οποίος απειλεί με εξώσεις χιλιάδες οικογένειες Αράβων που κατοικούν σε αυθαίρετα κτίσματα στους αραβικούς οικισμούς. Ο Μανσούρ Αμπάς είχε στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία πάνω στο σύνθημα της κατάργησης ή έστω μεταρρύθμισης αυτού του νόμου που επηρεάζει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Αράβων Ισραηλινών.

Πάντως, η πρωτοφανής αυτή πολιτική συμφωνία των οκτώ ισραηλινών κομμάτων έχει μπροστά της ακόμη μια σημαντική δοκιμασία προτού καταφέρει να μετουσιωθεί στην ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης από την Κνέσετ, πιθανότατα στις 14 Ιουνίου, αναμένεται να είναι αρκετά επίπονη και δύσκολη, καθώς ο Νετανιάχου, οι υπόλοιποι πολιτικοί του Λικούντ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της εθνικιστικής Δεξιάς έχουν ήδη αρχίσει μια δημόσια επίθεση στους βουλευτές του “Προς τα δεξιά” του Μπένετ και της “Νέας Ελπίδας” του Σάαρ, με σκοπό να υπάρξουν διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία και να καταρρεύσει το εγχείρημα.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες, διάφοροι “αγανακτισμένοι” ακροδεξιοί διαδηλώνουν έξω από τις οικίες των βουλευτών του Μπένετ και του Σάαρ, με απειλές ακόμη και για “εκτέλεση”. Ένας μάλιστα βουλευτής του του “Προς τα δεξιά” δήλωσε χθες πως σκέφτεται να καταψηφίσει την συγκυβέρνηση της “αλλαγής”, όπως αποκαλείται. To δεύτερο όμως αραβικό κόμμα της Κνέσετ, η “Ενιαία Λίστα”, δήλωσε πως θα στηρίξει κοινοβουλευτικά εάν χρειαστεί την νέα συμμαχία, είτε με ψήφους είτε απέχοντας από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Όσον αφορά τις διεθνοπολιτικές επιπτώσεις της ενδεχόμενης νέας Κυβέρνησης, δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα στις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η παρουσία του Μπένετ στην πρωθυπουργία καθιστά από πολύ δύσκολη έως αδύνατη την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Και ο Λάπιντ όμως που αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν είναι καθόλου πιθανό ότι θα επιδιώξει κάποια προσέγγιση με το καθεστώς Ερντογάν. Όσον αφορά δε το Παλαιστινιακό, η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι η διατήρηση του σημερινού status quo, καθώς η παρουσία αριστερών κομμάτων και των Αράβων στη συγκυβέρνηση θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη δημιουργία νέων τετελεσμέων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1 — 3/6/2021 12:00 | Προβληματισμός από τις απειλές εξτρεμιστών κατά του Μπένετ

Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι συγκεκριμένες, όπως φαίνεται, απειλές κατά της ζωής του Νάφταλι Μπένετ και βουλευτών της συμμαχίας της “Αλλαγής” και η τρομοκρατική επίθεση κατά Άραβα δημοσιογράφου του σημαντικού ειδησεογραφικού ιστότοπου YNet. Ήδη, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ Σιν Μπέιτ ανακοίνωσε ότι από σήμερα το πρωί ο Μπένετ θα καλύπτεται από την υπηρεσία με επίπεδο ασφάλειας παρόμοιο με του Πρωθυπουργού της χώρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άγνωστοι κουκουλοφόροι πυροβόλησαν κατά του αυτοκινήτου και της οικίας του Άραβα δημοσιογράφου του YNet Χασάν Σααλάν, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί ο ίδιος ή μέλη της οικογένειάς του. Είναι ορατός ο κίνδυνος να προσπαθήσουν διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν μια σειρά από προβοκάτσιες, με σκοπό να υπονομευθεί ή και να ακυρωθεί η ανάληψη της εξουσίας από την νέα Κυβέρνηση.