Ήρεμο ελληνοτουρκικό καλοκαίρι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για τους επόμενους μήνες μέσα από έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην Τουρκική Προεδρία και το Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και οι δυο πλευρές πήραν έτσι αυτό που ήθελαν. Η ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει ένα ήρεμο καλοκαίρι για να μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία μετά από ενάμιση χρόνο σκληρής ύφεσης και φύγουν οποιαδήποτε σύννεφα γεωπολιτικής αστάθειας τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους επενδυτές από το να έρθουν στην Ελλάδα. Ο Τούρκος ηγέτης από την πλευρά του επιθυμεί μια φαινομενική τουλάχιστον εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα για να πάψει να φαίνεται ως ταραχοποιός στην περιοχή και να επιτύχει κάποια, έστω και μικρή, θετική ατζέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δέκα ημέρες στη Σύνοδο. Παράλληλα, μια προσωρινή έστω ηρεμία με την Ελλάδα βοηθά τον Τούρκο ηγέτη στην προσπάθειά του να ισορροπήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μεταξύ, η ελληνική και η τουρκική πλευρά θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ενίσχυση των πρωτοβουλιών χαμηλής πολιτικής, όπως είναι η οικονομική συνεργασία, το εμπόριο και οι μεταφορές, ενώ παράλληλα θα συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές και κυρίως οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τυχόν συμφωνία για τα ΜΟΕ θα ενισχύσει έτι περισσότερο την αίσθηση αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, ενώ ο Ερντογάν θα μπορέσει να την παρουσιάσει στο εσωτερικό κοινό της Τουρκίας ως μια νίκη.

Δεν είναι καθόλου τυχαία δε η πονηρή “πάσα” του Τούρκου ηγέτη προς το Μαξίμου, πως μια απευθείας ανοικτή επικοινωνία των δυο ηγετών καθιστά περιττή την παρέμβαση τρίτων μερών προς υπεράσπιση της Ελλάδας, εννοώντας προφανώς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα. “Όποιο πρόβλημα και να προκύπτει, θα μπορούμε να το θέτουμε στο τραπέζι και να το επιλύουν οι συνεργάτες μας”, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου.

Και ενώ αμφότερα τα δύο μέρη μπορεί να νιώθουν ευχαριστημένα από την έκβαση της συνάντησης των Βρυξελλών, παραμένει ως ένα μεγάλο ερωτηματικό η περαιτέρω εξέλιξη του Κυπριακού, με την Τουρκία να απειλεί με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια και την επόμενη Πενταμερή Διάσκεψη να προγραμματίζεται για μέσα στο καλοκαίρι. Η Άγκυρα δείχνει να μην υποχωρεί από τη στρατηγική της διχοτόμησης, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η παντελής έλλειψη αναφοράς στο Κυπριακό από τις διαρροές του Μαξίμου για την ατζέντα των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο ηγέτες.