Ταμείο Ανάκαμψης: Ιδιαίτερα επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Κομισιόν

Από το Kappa Newsdesk

Στην πρώτη έκδοση χρέους για τις ανάγκες του Ταμείου Ανάκαμψης προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ενός 10ετούς ομολόγου, το οποίο συνάντησε πολύ ισχυρή ζήτηση από τις αγορές. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 142 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για μεμονωμένη έκδοση χρέους, και η Κομισιόν άντλησε 20 δισεκατομμύρια, τα οποία θα διατεθούν για τις πρώτες εκροές προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation EU.

Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 0,0%, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,086%, το οποίο είναι 32,3 μονάδες βάσης πάνω από αντίστοιχο γερμανικό 10ετές ομόλογο. Σημειώνεται πως την έκδοση διαχειρίστηκαν οι BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley, Danske Bank και Santander, ενώ ο τίτλος θα έχει λήξη την 4η Ιουλίου 2031.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να εκδόσει ομόλογα ύψους περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, συν κάποια έντοκα γραμμάτια, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης: “Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη διαδικασία χρηματοδότησης για το πρόγραμμα Next Generation EU. Ως ισχυρή Ένωση, αντλούμε από κοινού χρήματα στις αγορές και επενδύουμε σε μια κοινή ανάκαμψη από αυτήν την κρίση. Είναι μια επένδυση στην Ενιαία μας Αγορά. Και ακόμη σημαντικότερα, είναι μια επένδυση στο μέλλον των επόμενων γενεών της Ευρώπης, οι οποίες αντιμετωπίζουν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής. Τα χρήματα μπορούν τώρα να αρχίσουν να ρέουν για να βοηθήσουν στη αναδιαμόρφωση της ηπείρου μας, για να οικοδομήσουμε μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική Ευρώπη. Θα επισκεφτώ τώρα κάθε κράτος μέλος, για να δω την επίδραση του Next Generation EU στην πράξη”.