Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν με ατζέντα τις σχέσεις με Ρωσία και Τουρκία

Από το Kappa Newsdesk

Δείπνο εργασίας είχαν το βράδυ της Παρασκευής στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν με αντικείμενο την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης/25ης Ιουνίου και στις συζητήσεις των δυο ηγετών κυριάρχησαν τα θέματα των σχέσεων με τη Ρωσία και την Τουρκία.

Μακρόν: Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε σε σχέση με την Τουρκία πως “από τη μια πλευρά υπάρχουν διαφορές απόψεων, και από την άλλη πλευρά εξαρτώμαστε ο ένας από τον άλλο εάν θέλουμε να επιλύσουμε μαζί συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτά είναι το μεταναστευτικό, το ζήτημα του μέλλοντος της Λιβύης, το ζήτημα του μέλλοντος της Συρίας”.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως συμφωνεί μεν με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά πρόσθεσε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετασθούν οι όροι που έχει θέσει η Ένωση στην Τουρκία και πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις και άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η στρατηγική θέση της ίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

“Μεγάλη πρόκληση η Ρωσία”

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε πως αποτελούν “μεγάλη πρόκληση”, πρόσθεσε όμως πως λόγω γειτονίας και της ανάγκης να διαφυλαχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρηθεί ανοιχτός ο διάλογος με τη Μόσχα, “παρ’ όλες τις δυσκολίες”. Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται συνεχείς προκλήσεις από τη Ρωσία, αλλά τόνισε πως είναι σημαντικό να βρει η ΕΕ ένα κοινό πλαίσιο αρχών για το πως θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

“Ο Μπάιντεν μας είπε πως σέβεται την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολιτικό επίπεδο”

Οι δυο ηγέτες ανέφεραν ότι ήταν πολύ θετική η πρόσφατη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, πως ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως “σέβεται την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολιτικό επίπεδο” και πως επιθυμεί να συνεργαστεί με την ΕΕ ως εταίρος. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως η πολιτική στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης δεν είναι εναλλακτική προς το NATO αλλά πως αποτελεί συστατικό μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, και πως ο Μπάιντεν είναι απόλυτα σύμφωνος με αυτήν την προσέγγιση.

“Λύση για το προσφυγικό με αλληλεγγύη από όλους”

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας αναφέρθηκαν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στην Ένωση για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, λέγοντας πως θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας. Ο Μακρόν ανέφερε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα διευθετεί το πρόβλημα μέσα από την επίδειξη αλληλεγγύης “από όλα τα κράτη-μέλη”.

Δείτε εδώ την κοινή συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν: