Eurogroup για Ελλάδα: Έπαινοι για τις μεταρρυθμίσεις, καμπανάκι για τις καθυστερήσεις στα δικαστήρια

Από το Kappa Newsdesk

Ιδιαίτερα θετική υπήρξε η αξιολόγηση από το σημερινό Eurogroup για την ελληνική οικονομία και τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές της ελληνικής Κυβέρνησης, με μοναδικό αστερίσκο τις καθυστερήσεις λόγω COVID-19 στην εκδίκαση των υποθέσεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Παράλληλα, η Ευρωομάδα ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατομμυρίων ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρουν σε ξεχωριστή ανακοίνωση για την Ελλάδα, πως τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινού χαρακτήρα δημοσιονομικά μέτρα που εφάρμοσε η ελληνική Κυβέρνηση περιόρισαν τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τον υγειονομικό κλάδο. Ειδική μνεία γίνεται στα μέτρα υποστήριξης της απασχόλησης, τα οποία στηρίχθηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Support to Mitigate Unemployment Risks in an Emergency (SURE) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

To Eurogroup επαινεί την ελληνική Κυβέρνηση για την προώθηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, και ειδικά την μεταρρύθμιση του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως και την εφαρμογή του τρίτου και τέταρτου πυλώνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο φέρνει στοχευμένες βελτιώσεις στα επίπεδα φτώχειας. Επίσης αναφέρονται ως θετικές οι πρωτοβουλίες για την κινητικότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο, την ΑΑΔΕ, τις δημόσιες προμήθειες και τα μέτρα προώθησης των μεγάλων επενδύσεων.

Ανησυχία προκαλούν στο Eurogroup οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, λόγω του κλεισίματος των δικαστηρίων ως αποτέλεσμα του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν άμεσα στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αλλά και την εξυγείανση του επιχειρηματικού τομέα της χώρας από επιχειρήσεις “ζόμπι”.

Εγκρίθηκε η εκταμίευση 748 εκατομμυρίων ευρώ για την ελάφρυνση του χρέους

Σε συνέχεια της θετικής αποτίμησης των θεσμών για την 10η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας για την ελληνική Οικονομία, το Eurogroup ενέκρινε χωρίς αστερίσκους την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατομμυρίων ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ποσό αυτό προέρχεται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από την αγορά ελληνικών ομολόγων των προγραμμάτων SMP και ANFA, όπως και την κατάργηση μέρους του επιπλέον επιτοκίου των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελλάδα.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση του Eurogroup: