Ταλιμπάν: Πολύ σημαντικός ηγέτης ο Ερντογάν αλλά η Τουρκία πρέπει να αποχωρήσει

Από το Kappa Newsdesk

Την μεγάλη εκτίμηση που τρέφουν οι Ταλιμπάν για τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Istiklal, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι Ταλιμπάν δεν αποδέχονται τα τουρκικά σχέδια για έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ. “Θέλουμε να έχουμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν είναι ένας πολύ σημαντικός ηγέτης τόσο για εμάς όσο και για ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο. Θέλουμε να συζητήσουμε μαζί του τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

“Έχουμε θρησκευτική, δογματική, ιστορική και πολιτιστική ενότητα με τον τουρκικό λαό”

Ο Μουτζαχίντ πρόσθεσε πως σύμφωνα τους Ταλιμπάν υπάρχει “θρησκευτική, δογματική, ιστορική και πολιτιστική ενότητα με τον τουρκικό λαό”. Παρότι στο Αφγανιστάν κατοικούν πολλές εθνότητες και ισλαμικά δόγματα πέρα από τους σουνίτες Παστούν, από τους οποίους σχεδόν αποκλειστικά προέρχονται οι Ταλιμπάν, η τζιχαντιστική οργάνωση δεν αναγνωρίζει ως ισότιμες τις υπόλοιπες εθνότητες και δόγματα, ενώ διεξάγει πόλεμο εξόντωσης απέναντι στους σιίτες Χαζάρα, τους Αχμάντι, τους Καλάς και άλλους.

“Δεν αποδεχόμαστε παρουσία της Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ”

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κατέστησε σαφές ότι η τζιχαντιστική οργάνωση δεν αποδέχεται τα σχέδια της Τουρκίας για φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. “Τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλες οι δυτικές δυνάμεις αποχωρούν από το Αφγανιστάν, δεν δεχόμαστε την παρουσία της Τουρκίας εδώ στο πλαίσιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ και καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτήν την απόφαση, διότι αυτή μονομερής απόφαση της Τουρκίας δεν είναι προς όφελος ούτε της Τουρκίας ούτε του Αφγανιστάν, ενώ αντίθετα δημιουργεί μόνο προβλήματα μεταξύ των δύο μουσουλμανικών χωρών”, τόνισε ο Μουτζαχίντ. “Ούτε το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, ούτε ο λαός του Αφγανιστάν είναι ενάντια στην Τουρκία ή τον τουρκικό λαό” και πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν εξήγησαν “στις τουρκικές αρχές, ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους συνομιλίες ως δύο χώρες στο πλαίσιο των συμφερόντων τόσο του Αφγανιστάν όσο και της Τουρκίας”.

“Να αποσυρθεί και η Τουρκία, όπως όλες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ”

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κατέστησε επίσης σαφές ότι οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν μαζί με τα υπόλοιπα στρατεύματα των χωρών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη συμφωνία της Ντόχα. “Ήρθαν στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Θέλουμε και την Τουρκία να αποσυρθεί. Όταν χρειαστούμε την Τουρκία, θα μιλήσουμε απευθείας με την Τουρκία και τον τουρκικό λαό. Θέλουμε την Τουρκία ως Τουρκία. Δεν θέλουμε την Τουρκία ως μέρος του ΝΑΤΟ. Διαπραγματευθήκαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Συμφωνία της Ντόχα, την οποία έκανε αποδεκτή και η Τουρκία, και σύμφωνα με τη Συμφωνία όλες οι ξένες δυνάμεις, είτε είναι μέλη του ΝΑΤΟ είτε όχι, πρέπει να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Μουτζαχίντ. “Βρισκόμασταν σε επαφή με τις τουρκικές αρχές τους τελευταίους μήνες, όπου μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα λάβουν μονομερή απόφαση χωρίς την έγκρισή μας και πραγματοποιήσαμε πολλές συναντήσεις για αυτό το ζήτημα. Ωστόσο αργότερα αποφάσισαν να αναλάβουν τον έλεγχο του αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στη Καμπούλ. Αυτή είναι μια μονομερής απόφαση”.