Από το Kappa Newsdesk/Sigma TV/ΑΠΕ
Την επίσκεψη του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου και τις εξαγγελίες για άνοιγμα “κατά 3,5%” της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων σχολίασε ο διευθυντής έκδοσης του Kappa News Γιάννης Κουτσομύτης, λέγοντας πως πρόκειται για προκλητική απόπειρα ανατροπής του status quo στην Κύπρο, την οποία πρέπει να αποκρούσουν με κάθε τρόπο η Αθήνα και η Λευκωσία.
“Πρέπει να δείξουμε ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές”
Ο Γιάννης Κουτσομύτης ανέφερε πως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου ήταν κατώτερη των προσδοκιών των οπαδών του, καθώς ο Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί σε ίδρυση βάση drones στο Λευκόνοικο και ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο, αλλά ενεργοποίηση τη νάρκη της εποίκησης των Βαρωσίων, υπονομεύοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό. “Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να αντιδράσουν άμεσα, και πρέπει να δείξουμε ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές. Είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε κάποιες κόκκινες γραμμές στο νησί;”, τόνισε ο διευθυντής έκδοσης του Kappa News.
Δείτε εδώ το βίντεο με τον σχολιασμό του Γιάννη Κουτσομύτη:
Ερντογάν και Τατάρ: Άνοιγμα για εποικισμό στο 3,5% της περιοχής των Βαρωσίων
Το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων προανήγγειλε ο Πρόεδρος του ψευδοκράτους των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κατεχόμενη Λευκωσία πριν από την στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 47ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως “To Μεγάλο Άνοιγμα στο Μαράς [Βαρώσια] θα πραγματοποιηθεί μέσα από την Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, με σεβασμό στα περιουσιακά δικαιώματα και τον νόμο”. “3,5% της περίκλειστης περιοχής θα αφαιρεθεί από τη στρατιωτική ζώνη”, τόνισε ο ηγέτης του ψευδοκράτους.
Ο Ερντογάν χαιρέτισε τις ανακοινώσεις Τατάρ και είπε πως πλέον δεν θα υπάρξουν νέα παράπονα στα Βαρώσια, αφού οι όποιες ανησυχίες θα εξαλειφθούν με το άνοιγμα του 3,5% της περιοχής. “Δεν έχουμε μάτια για τη γη κανενός”, τονίζοντας πως η περιοχή θα γίνει σύμβολο ευημερίας στην περιοχή. Κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία ου τόνισε την σημασία της ημέρας για τους Τουρκοκύπριους που “κέρδισαν την ελευθερία τους” ενώ ήταν “αλυσοδεμένοι» ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία στέκεται μαζί με τους μάρτυρες και όσους έχασαν την ζωή τους εκείνες τις μέρες. “Τώρα δεν φοβόμαστε είμαστε ελεύθεροι χάρη στους μάρτυρες και τις θυσίες τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακολούθως ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε σειρά κατηγοριών κατά των Ε/κ ότι μπλοκάρουν εδώ και χρόνια την λύση, είναι “αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα”, έχουν “μαξιμαλιστικές θέσεις”, είναι “κακομαθημένοι” και δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν κάτι με τους Τουρκοκύπριους. “Έχουν τις ίδιες προθέσεις όπως είχαν στον παρελθόν. Στο Μπίρκενστοκ και στο Σχέδιο Ανάν ήμουν παρών. Είχαμε συνομιλίες. Έκαναν υποσχέσεις που δεν τήρησαν. Ζήτησαν δημοψήφισμα και είπαν “Όχι” ενώ στο βορρά είπαν “Ναι”.
Ακολούθως ο Ερντογάν εξαπέλυσε λεκτικά πυρά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως ενώ υποσχέθηκαν βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους, τελικά έλεγαν ψέματα. Για τις παραινέσεις και τα διαβήματα που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από Ευρωπαίους πριν από την άφιξή του στην Κύπρο και τις ανακοινώσεις ο Ερντογάν απάντησε “Δεν θα πάρουμε άδεια από εσάς για τις όποιες ανακοινώσεις”, είπε. Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως δεν πρέπει κανείς να αναμένει πισωγυρίσματα. “Δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τατάρ στην Γενεύη έκανε μια ρεαλιστική πρόταση δυο κρατών και επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών”. Το κλειδί της λύσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πρώτα η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Στην Κύπρο είπε υπάρχουν δυο διαφορετικοί λαοί, με διαφορετική, γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό. Επομένως, επεσήμανε, η όποια λύση πρέπει να βασίζεται σε αυτή την πραγματικότητα.
Όσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσόγειου τόνισε πως η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. “Εμείς κάναμε πρόταση για τη σύγκληση μιας διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου με όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη και η συγκεκριμένη πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι”. “Αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια είναι αυτοί που κλιμακώνουν την ένταση. Αφήνω την απόφαση για το ποιος πραγματοποίησε μονομερείς δραστηριότητες και ποιος αύξησε την ένταση στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας”, τόνισε επαναλαμβάνοντας πως Τουρκία και ψευδοκράτος θα κάνουν όσα μπορούν για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Επιπλέον μίλησε για ορισμένους κύκλους που ενοχλούνται με την επίσκεψη στα κατεχόμενα και είναι εχθρικοί απέναντι στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο φωτογράφισε την σημερινή τηλεδιάσκεψη με τίτλο “Η ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ–Κύπρου στην σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας”, όπου θα συνομιλήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Νάνσυ Πελόζι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής Γκρέγκορι Μικς, ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις, όπως επίσης και άλλοι 25 αντιπρόσωποι από την Βουλή και την Γερουσία. “Ανεξάρτητα από το πώς περάσουν 47, 147 ή 247 χρόνια, ο Τουρκοκύπριος λαός δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την ελευθερία του”, είπε.
Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Αναστασιάδη
Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα, συγκάλεσε για αύριο στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στον απόηχο των εξαγγελιών Τατάρ και Ερντογάν για τα Βαρώσια και έδωσε οδηγίες όπως:
• Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.
• Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ.
• Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
• Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
36 Ελληνοκυπριακές ιδιοκτησίες στην υπό εποικισμό περιοχή των Βαρωσίων
Έκταση 174.643 τετραγωνικών μέτρων εντός των Βαρωσίων καταλαμβάνει η περιοχή που αποστρατιωτικοποιείται μετά τις σημερινές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Πρόεδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, στην περιοχή αυτή εντός της περίκλεισης πόλης της Αμμοχώστου υπάρχουν ιδιωτικά ακίνητα που ανήκουν σε 36 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι έχουν υποβάλει ήδη αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας και μπορούν να τους επιστραφούν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής “Kıbrıs Postası”, πρόκειται για την περιοχή του Αγίου Νικόλα και καλύπτει τα περίχωρα της μεγάλης εκκλησίας στην είσοδο των Βαρωσίων. Η απόφαση για την αποστρατικοποίηση της περιοχής, που αποτελεί το 3.5% της πόλης-φάντασμα, ελήφθη στο Μ“υπουργικό συμβούλιο” της ψευδο-κυβέρνησης που συνήλθε στις 16 Ιουλίου. Η περιοχή του Αγίου Νικόλα προστίθεται στην λίστα των ήδη “ανοιχτών” περιοχών των Βαρωσίων, η οποία συμπεριλαμβάνει την οδό Δημοκρατίας, το Τέμενος Μπιλάλ Αγά και την οδό Κένεντυ. Η “Kıbrıs Postası” αναφέρει ακόμη ότι μετά την λήψη της νέας απόφασης ακολουθεί η αφαίρεση των συρματοπλεγμάτων από τα περίχωρα του Αγίου Νικόλα των Βαρωσίων. Οι σιδερένιοι φράχτες γύρω από την περιοχή, που αποστρατικοποιείται και ανοίγει, θα αφαιρεθούν. Επίσης, η περιοχή πέρα από τις λεωφόρους Δημοκρατίας και Κένεντι, όπου υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες και ακόμη δεν δέχονται επισκέπτες, θα ανοίξουν προς το κοινό. Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό δημοσίευμα τα ιδιωτικά ακίνητα στην περιοχή, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από “στρατιωτικό καθεστώς”, θα επιστραφούν σε 36 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι έχουν υποβάλει ήδη αίτηση στη λεγόμενη “Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας”. Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με την υπενθύμιση ότι στα Βαρώσια οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών έχουν τρεις επιλογές, την επιστροφή, την αποζημίωση ή την ανταλλαγή περιουσιών.
Μπορέλ: Απαράδεκτη μονομερής ενέργεια η αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια
Δήλωση για τις εξελίξεις ως προς τα Βαρώσια έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες Τατάρ και Ερντογάν “απαράδεκτη μονομερή ενέργεια” και εκφράζει τη βαθειά του ανησυχία. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να δεσμεύεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά ως προς τα επόμενα βήματα”.
Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ανακοίνωσε εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία καταδικάζεται “με τον πιο έντονο τρόπο” η εξαγγελία της τουρκικής πλευράς.
Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.
Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).
Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί.