“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 20 Ιουλίου 2021

Γράφει ο Κώστας Ονισένκο

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.

► Επιβεβαίωσαν ρητά και γραπτά την πλήρη προσήλωσή τους ευρωπαϊκή πορεία χωρών τους οι ηγέτες της Γεωργίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στο Μπατούμι της Γεωργίας. Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, Μάγια Σάντου και Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την επιδίωξη ένταξης των χωρών τους στην Ε.Ε. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι στα σχέδια της Ε.Ε. είναι επενδυτικό πακέτο προς τις χώρες αυτές ύψους 2,3 δις ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα να κινητοποιηθούν 17 δισεκατομμύρια ευρώ από κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Στην ομιλία του ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι επεσήμανε τον ρωσικό κίνδυνο που απειλεί όχι μόνο τις τρεις αυτές χώρες αλλά και την Ευρώπη. Υπενθυμίζω ότι και οι τρεις χώρες έχουν δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία, και εδάφη τους βρίσκονται υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων.

► Συνάντηση με τον αμερικανό ΥπΕξ Άντονι Μπλίνκεν είχε χθες η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ. Στην συνάντηση συμμετείχε και η Βικτώρια Νούλαντ, αναπληρώτρια του υπουργού για πολιτικά θέματα, η οποία θεωρείται άνθρωπος – κλειδί για τα θέματα Ανατολικής Ευρώπης στη Ουάσινγκτον. Η Τιχανόβσκαγια ζήτησε από τις ΗΠΑ να παράσχουν βοήθεια στην κοινωνία των πολιτών της Λευκορωσίας, να στηρίξουν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ της χώρας κ.λπ. Επίσης ζήτησε από τις διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ να αυξήσουν την πίεση στο καθεστώς Λουκασένκο καθώς και να συμβάλλουν προκειμένου και η Μόσχα να καταλάβει ότι «μπορεί να παίξει παραγωγικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Λευκορωσία». Η Τιχανόβσκαγια επανέλαβε ότι οι συμφωνίες που θα υπογράψει ο Πούτιν με τον Λουκασένκο δεν θα είναι αναγνωρισμένες νομικά και θα ακυρωθούν. (η ίδια ενημερώνει για την επίσκεψη μέσω του λογαριασμού της στο Τwitter)

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Politico υποστηρίζει ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι γυναίκα από την Ανατολική Ευρώπη. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύει τότε εκείνος που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο είναι ο Πούτιν καθώς και οι τρεις «υποψήφιες» και ειδικότερα η πρώην πρόεδρος της Λιθουανίας Dalia Grybauskaitė θεωρούν τη σημερινή Μόσχα ως απειλή για την σταθερότητα όλης της περιοχής. Ακόμα το Politico αναφέρει τις πρώην πρόεδρο Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović και τη νυν πρόεδρο Εσθονίας Kersti Kaljulaid.

► Ο Ρωσικός στρατός τράβηξε δυνάμεις του (κυρίως άρματα μάχης), που βρίσκονται στο Τατζικιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Θεωρητικά η μετακίνηση γίνεται στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων που θα γίνουν αρχές Αυγούστου με τη συμμετοχή 1.500 στρατιωτών της Ρωσίας και του Ουζμπεκιστάν ωστόσο είναι εμφανές ότι η μετακίνηση σχετίζεται με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

► Την ίδια ώρα, τα ρωσικά ΜΜΕ γέμισαν με δημοσιεύματα για δοκιμαστικές βολές όπλων, όπως ο υπερηχητικός πύραυλος Τσιρκόν και οι S-500. Παράλληλα αναμένεται να παρουσιαστεί και το νέο στρατιωτικό αεροπλάνο των Ρώσων МС-21-310.

► Το Reuters μεταδίδει ότι επίκειται η ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για τον Nord Stream 2. Σε αυτήν θα αναφέρεται μεταξύ άλλων και η στήριξη στην Ουκρανία ως αποζημίωση για το γεγονός ότι οι δικές της υποδομές μεταφοράς αερίου θα υποβαθμιστούν.

► Συγκρούσεις σημειώθηκαν τη νύχτα στη σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, μεταδίδει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας. Ένας Αρμένιος πολίτης τραυματίστηκε. Πριν λίγες ημέρες ο Προθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είχε δηλώσει ότι το Αζερμπαιτζάν σκοπεύει να ξεκινήσει πάλι τις εχθροπραξίες.

► Τρεις φορές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου οι ρωσικές/υβριδικές δυνάμεις παραβίασαν την εκεχειρία και άνοιξαν πυρ κατά του ουκρανικού στρατού στο τμήμα του Ντονμπάς που έχει έχουν καταλάβει.