Από το Kappa Newsdesk
Τον πλήρη έλεγχο της χώρας ανέλαβε με τηλεοπτικό του διάγγελμα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο Πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαγιέντ, ανακοινώνοντας την παύση του Πρωθυπουργού Χισέμ Μεσισί, την αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου και την άρση της ασυλίας όλων των βουλευτών.
Είχε προηγηθεί σύσκεψη του Σαγιέντ με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας, κατά την οποία εξετάστηκε η εξαιρετικά έκρυθμη κατάσταση λόγω της πανδημίας COVID-19 και της δραματικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής είχαν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάντα.
Ο Πρόεδρος της Τυνησίας, ο οποίος είναι συνταγματαλόγος, ενεργοποίησε το άρθρο 80 του τυνησιακού Συντάγματος για ανάληψη έκτακτων εξουσιών λόγω εθνικού κινδύνου και ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος τις εκτελεστικές εξουσίες, ενώ θα ορισθεί νέος Πρωθυπουργός εντός των επομένων ωρών. Το Κοινοβούλιο τίθεται σε αργία για ημέρες και όλες οι νομοθετικές διαδικασίες θα λαμβάνονται με προεδρικά διατάγματα. Ο αποπεμφθείς Πρωθυπουργός Χισέμ Μεσισί φέρεται να έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παράλληλα, η τυνησιακή Προεδρία ανακοίνωσε ότι κλείνουν προσωρινά τα σύνορα της χώρας, όπως και τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ δυνάμεις του Στρατού αναπτύχθηκαν σε στρατηγικά σημεία της Τύνιδας και περιμετρικά του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σαουδαραβικού δικτύου Al-Arabiya, δυνάμεις του Στρατού απέτρεψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας την είσοδο στο Κοινοβούλιο στον ηγέτη του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάντα και Πρόεδρο της Βουλής Ρασέντ Γκανουσί και σε άλλους ισλαμιστές βουλευτές.
Έντονη αντίδραση από τους ισλαμιστές
Στις ανακοινώσεις του Προέδρου Σαγιέντ αντέδρασε έντονα το Ενάντα, με τον ηγέτη του να δηλώνει στο πρακτορείο Reuters πως οι αποφάσεις του Τυνήσιου Προέδρου συνιστούν “κρατικό πραξικόπημα ενάντια στην επανάσταση και το Σύνταγμα”. “Εμείς θεωρούμε ότι οι θεσμοί συνεχίζουν να λειτουργούν και οι οπαδοί του Ενάντα και ο λαός της Τυνησίας θα υπερασπιστούν το Σύνταγμα”, δήλωσε ο Γκανουσί.
Πολλοί Τυνήσιοι βγήκαν στους δρόμους μετά το διάγγελμα του Σαγιέντ και πανηγύριζαν μέχρι αργά την νύχτα την καθαίρεση του Πρωθυπουργού και το κλείσιμο του Κοινοβουλίου.
Δραματική η κατάσταση της οικονομίας, κόντρα με τους ισλαμιστές
Οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Τυνησία έρχονται ενώ έχει οξυνθεί σημαντικά η πανδημία COVID-19 και η κατάσταση στην οικονομία έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, καθώς έχει πληγεί δραματικά ο τουριστικός τομέας της χώρας, όπως και οι εξαγωγές λόγω τεράστιων προβλημάτων ρευστότητας.
Παράλληλα, εδώ και καιρό υπήρχε πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στον Σαγιέντ και το Ενάντα, παρότι ο Τυνήσιος Πρόεδρος εκλέχθηκε και με τη στήριξη του ισλαμιστικού κόμματος το 2019. Εδώ και καιρό υπήρχαν φήμες για ανάληψη έκτακτων εξουσιών από τον Σαγιέντ, ενώ τον Μάιο διέρρευσε απόρρητο σχέδιο συμβούλων του Σαγιέντ για “συνταγματικό πραξικόπημα”.
Η πολιτική σύγκρουση στην Τυνησία έχει και μια έντονη διεθνοπολιτική διάσταση, καθώς ο Σαγιέντ θεωρείται ότι διάκειται φιλικά στον άξονα Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ το Ενάντα, που θεωρείται ο τυνησιακός κλάδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, υποστηρίζεται θερμά από την Τουρκία και το Κατάρ.