Ρητή καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα Βαρώσια — Αντιδρά η Άγκυρα

Από το Kappa Newsdesk

Ισχυρή υπήρξε τελικά η καταδίκη της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη διανομή από την “penholder” Βρετανία αισθητά βελτιωμένου κειμένου για τα Βαρώσια, το οποίο και τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου με τη μορφή της “προεδρικής δήλωσης” και στο οποίο κατονομάζεται ρητά η ηγεσία της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο κειμένου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αφού επανεπιβεβαιώνει τα προηγούμενα ψηφίσματα και αποφάσεις του για τα Βαρώσια, “καταδικάζει” τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ για άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και επισημαίνει ότι οποιαδήποτε απόδοση ακίνητης περιουσίας σε μη νόμιμους κατοίκους είναι “απαράδεκτη” και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα ψηφίσματα. Παράλληλα, ζητά την άμεση αναστροφή όλων των παράνομων μέτρων της τουρκοκυπριακής διοίκησης και την απόδοση των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης σε ανεπίσημη μετάφραση:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S/PRST/2020/9) σχετικά με τα Βαρώσια.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του είναι απαράδεκτες και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που είναι σε μη συμφωνία με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης της UNFICYP.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.
Τέλος, το Σ.Α. δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.

Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει ως βάση την “ελληνο-ελληνοκυπριακή μαύρη προπαγάνδα”

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία καταδικάζει τις εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια, προήλθε από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απορρίπτει τόσο την απόφαση του ΟΗΕ, όσο και τις σχετικές δηλώσεις της διεθνούς κοινότητας εναντίον της Άγκυρας. Το τουρκικό ΥπΕξ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην παρασύρεται από την “μαύρη προπαγάνδα” της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υποστηρίξει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα Βαρώσια. Παράλληλα, αποκαλεί “υποκριτική” την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν μιλά για νομιμότητα, από την στιγμή που έχει δεχτεί “παράνομα” την Κύπρο στους κόλπους της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού Yπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

“Απορρίπτουμε την δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ‛Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ Ερσίν Τατάρ, στις 20 Ιουλίου 2021, καθώς και τις δηλώσεις διαφόρων χωρών, οι οποίες βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και είναι ασυμβίβαστες με τις πραγματικότητες του νησιού. Υιοθετούμε πλήρως τις επίσημες απαντήσεις της ΤΔΒΚ προς αυτές τις δηλώσεις.
Αυτές οι δηλώσεις έχουν ως βάση την ελληνο-ελληνοκυπριακή μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους, όπως ότι τα Βαρώσια δεν είναι έδαφος της ‛ΤΔΒΚ’, ότι η ‛ΤΔΒΚ’ θα δημεύσει τα ακίνητα στα Βαρώσια και θα φέρει εποίκους εκεί, προκειμένου να αποκτήσουν δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Τα Βαρώσια αποτελούν μέρος της επικράτειας της ‛ΤΔΒΚ’. Επιπλέον, δεν έχει ανοίξει ως οικιστική περιοχή. Έχει δηλωθεί ως στρατιωτική ζώνη, ως μία χειρονομία καλής θέλησης από τις αρχές της ‛ΤΔΒΚ’.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση της ‛ΤΔΒΚ’ επέτρεψε την πρόσβαση του κοινού σε δύο κεντρικούς δρόμους και την παραλία των Βαρωσίων, τα οποία παρέμειναν κλειστά για 47 χρόνια και είχε αρχίσει να ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους. Τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ ήρε το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης σε μία περιοχή πιλοτικά περιοχής, η οποία αντιστοιχεί στο 3,5% των Βαρωσίων.
Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές της ‛ΤΔΒΚ’, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια, σέβονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και είναι πλήρως συμμορφωμένες με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβιάζονται. Επιπλέον, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβλέπουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και κυριαρχίας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν, αυτά τα βήματα δεν θα προκαλέσουν νέα παράπονα, αλλά αντιθέτως θα εξαλείψουν τα τρέχοντα προς όφελος όλων.
Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιμένει, δυστυχώς, να μην βλέπει τις πραγματικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό.
Παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, οι προσπάθειες δεκαετιών δεν οδήγησαν σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Ελλείψει συμφωνίας σχετικά με αυτό το μοντέλο μεταξύ των μερών, η επιμονή σε ομοσπονδιακή λύση βλάπτει τώρα ακόμη και την αξιοπιστία του Συμβουλίου.
Μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με την εξασφάλιση της ίσης κυριαρχίας και της ισότιμης διεθνούς αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού λαού.
Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποφεύγει την παραπλανητική προπαγάνδα του ελληνο-κυπριακού διδύμου και να υποστηρίξει τα νόμιμα μέτρα που έλαβε η ‛ΤΔΒΚ’ σχετικά με τα Βαρώσια, καθώς και την εποικοδομητική και ρεαλιστική τους πρόταση που υποβλήθηκε στην Γενεύη.
Δεν έχει νόημα για την ΕΕ να μιλά για νομιμότητα, καθώς δέχτηκε παράνομα την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Ένωση, ομολογώντας ότι αυτή ήταν πολιτική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που υποστήριξαν την ανομία εκείνη την εποχή. Το γεγονός ότι αυτή η ομάδα προσπαθεί τώρα να μας διδάξει την νομιμότητα είναι εντελώς μια πράξη υποκρισίας.
Καλούμε για άλλη μια φορά αυτήν την ομάδα και τη διεθνή κοινότητα να δουν τις πραγματικότητες του νησιού, να τερματίσουν την αδικία που έχουν προκαλέσει στον τουρκοκυπριακό λαό, να σεβαστούν την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, καθώς και την κυριαρχική τους ισότητα και ισονομία που πέτυχαν το 1960”.

Χριστοδουλίδης: Ισχυρό εργαλείο η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας

“Η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για συνέχιση της προσπάθειας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κύπριος Υπουργός αναφέρεται στις διπλωματικές προσπάθειες που προηγήθηκαν της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας: “Η προσπάθεια συνεχίζεται τόσο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άξια αναφοράς θεωρώ την υποστήριξη των θέσεων μας από σημαντικό αριθμό κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς επίσης την ενεργοποίηση εταίρων μας από την περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν σημαντικές αλλαγές από το πρώτο προσχέδιο στο τελικό αποτέλεσμα”.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Την ικανοποίησή της εκφράζει η ελληνική Κυβέρνηση για το κείμενο της προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η οποία πρόσθεσε πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη προεδρική δήλωση του Συμβουλίου τον Οκτώβριο 2020 και πως για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση “βαθιάς ανησυχίας”. Επίσης, επισημαίνει η πηγή ότι γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και σημειώνει ότι στη δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν γενική αναφορά σε “ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα”.

Τσαβούσογλου: Εμείς θα συνεχίσουμε τα βήματά μας

Την αδιαλλαξία της τουρκικής ηγεσίας επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας το βράδυ της Παρασκευής την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια. “Η διεθνής κοινότητα δεν θέλει να υπάρχει εκεί ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος. Θέλουν οι εκεί Τούρκοι να ζουν ως μειονότητα των Ελληνοκυπρίων. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε πλέον. Επειδή είδαν πως δεν θα το επιτρέψουμε γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να υψώνουν τους τόνους. Aνεξάρτητα από τον θόρυβο που κάνουν, εμείς με αποφασιστικό τρόπο θα κάνουμε τα βήματά μας”, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. Ισχυρίστηκε δε πως με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όπως και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ούτε το διεθνές δίκαιο. “Εμείς ως εγγυήτρια χώρα, και ως μητέρα πατρίδα κάνουμε το καθήκον μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της ‛ΤΔΒΚ’ και για την Ανατολική Μεσόγειο και για τους υδρογονάνθρακες. Δεν διστάζουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.