“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 27 Ιουλίου 2021

Γράφει ο Κώστας Ονισένκο

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.

► Ο χειριστής εναέριας κυκλοφορίας Ολέγκ Γκαλέγκοβ της Λευκορωσίας, ο οποίος χειρίστηκε την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στις 23 Μαρτίου, που πετούσε Αθήνα – Βίλνιους και προσγειώθηκε στο Μινσκ με εντολή Λουκασένκο, εξαφανίστηκε. Όπως γράφουν τοπικά ΜΜΕ, ενδέχεται ο ίδιος να διέφυγε στο εξωτερικό, ενδεχομενως στη Γεωργία, όπου διαμένουν συγγενείς του.

► Οι ρωσικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο διαδίκτυο για την ιστοσελίδα του έγκλειστου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι και για άλλες 49 ιστοσελίδες που συνδέονται με τον Ναβάλνι. Θυμίζουμε ότι ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με στρατιωτικού τύπου δηλητήριο Νοβιτσιόκ από στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, νοσηλεύθηκε στη Γερμανία και κατά την επιστροφή του στη Ρωσία συνελήφθη και κρατείται σε φυλακή από τον περασμένο Φεβρουάριο.

► Αστική ευθύνη για προσβολή σημαιών συμμαχικών οργανώσεων ή κρατών, όπως της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ θεσπίζεται στη Γεωργία. Στις 5 – 6 Ιουλίου ομάδες ακραίων προκάλεσαν επεισόδια στην Τιφλίδα στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά της διεξαγωγής του LGBT Pride. Τότε δεκάδες δημοσιογράφοι είχαν τραυματιστεί και ένας έχασε τη ζωή του μετά από ξυλοδαρμό ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι διαδηλωτές έκαψαν μια σημαία της Ε.Ε. Μετά τα επεισόδια προκλήθηκε κύμα διαδηλώσεων από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των ακραίων στοιχείων στη χώρα.

► Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν πρότεινε τη δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης στις Κουρίλες Νήσους με στόχο την προσέλκυση επενδυτών. Υπενθυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα νησιά αποτελούν αντικείμενο έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ιαπωνία.

► Στο Περμ της Ρωσία σημειώθηκε έκρηξη στον αγωγό της Gazprom. Όπως σημειώνουν τοπικά ΜΜΕ, πρόκειται για την τρίτη έκρηξη σε αγωγό κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Δεν καταγράφηκαν ζημιές σε άλλες υποδομές ή ανθρώπινα θύματα.

► 15 φορές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου οι ρωσικές/υβριδικές δυνάμεις παραβίασαν την εκεχειρία στο τμήμα του Ντονμπάς που ελέγχουν παράνομα και άνοιξαν πυρ κατά του ουκρανικού στρατού. Δεν σημειώθηκαν θύματα ή τραυματισμοί.