“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 30 Ιουλίου 2021

Γράφει ο Κώστας Ονισένκο

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.

► Σοβαρή αδυναμία της Ρωσίας να εκτελέσει τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με άλλες χώρες για την παράδοση του εμβολίου Sputnik-V, επισημαίνει το BBC.

► Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι στην Λευκορωσία μπορούν να τοποθετηθούν «όλες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», εάν αυτό χρειαστεί για την διασφάλιση της ασφάλειας του «Ομοσπονδιακού κράτους» (εννοεί το κράτος που θα φτιαχτεί με την ένωση της Ρωσίας με την Λευκορωσία). Αυτό βέβαια δημιουργεί τεράσιο ζήτημα ασφαλείας για την Ουκρανία και ίσως να σχετίζεται με αυτό και η επόμενη είδηση.

► Νόμο για «τις βάσεις της εθνικής αντίστασης» και αύξηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Η δημιουργία συστήματος εθνικής αντίστασης στην Ουκρανία είναι ένα ισχυρό σήμα για όλους ότι η χώρα θα αμύνεται και δεν θα επιτρέψει γεγονότα του 2014 και πως η άμυνα της Ουκρανία είναι για εμάς παλλαϊκή υπόθεση» είπε ο Ζελένσκι. Αν λάβουμε δε υπόψη και τις πρόσφατες ανακατατάξεις που έκανε ο Ζελένσκι στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων μπορούμε να υποθέσουμε ότι δύο χρόνια στην εξουσία χρειάστηκαν προκειμένου ο Ουκρανός πρόεδρος να καταλάβει ο διάλογος από μόνος του δεν θα σταματήσει τις επεκτατικές βλέψεις του Κρεμλίνου.

► Το τμήμα σταθμού/διαστημόπλοιο «Nauka» [μτφρ.: Επιστήμη] -που πριν από μία ημέρα συνέδεσαν οι Ρώσοι στον Διεθνές διαστημικό σταθμό- έθεσε σε λειτουργία τους κινητήρες του (ενώ ήταν ήδη συνδεδεμένο) με αποτέλεσμα όλος ο διαστημικός σταθμός να γυρίσει κατά 45 μοίρες από την αρχική του θέση. Οι Rώσοι αστροναύτες κατάφεραν να επαναφέρουν τον σταθμό στην αρχική του θέση θέτοντας σε λειτουργία κινητήρες από άλλα τμήματα του σταθμού. Το περιστατικό ανάγκασε τη NASA να αναβάλλει την εκτόξευση του Starliner, που είχε ως προορισμό τον Διεθνή διαστημικό σταθμό.

► Γυναίκες στην εξουσία. Η φιλο-δυτική πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, το κόμμα της οποίας πριν από λίγες εβδομάδες νίκησε συντριπτικά και στις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε το ποιον θα στηρίξει για τη θέση του επόμενου Πρωθυπουργού. Δηλαδή με ποιον θέλει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει. Πρόκειται για την πρώην Υπουργό Οικονομικών της χώρας, Νατάλια Γαβρίλιτσα. Το Κοινοβούλιο της χώρας πρέπει να εγκρίνει την απόφαση.

► Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Η Ευρωπαική Ένωση καλεί τις δύο χώρες να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη “να συνεχίσει να παρέχει όλη την απαραίτητη βοήθεια για την ομαλοποίηση της κατάστασης”, ενώ ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενη τοποθέτησης Ρώσων συνοριοφυλάκων καθ’ όλο το μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν.

► Εννέα φορές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου οι ρωσικές/υβριδικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά του Ουκρανικού στρατού με όπλα διαφόρων διαμετρημάτων, παραβιάζοντας την εκεχειρία. Οι ρωσικές/υβριδικές δυνάμεις που υπάγονται στις τρομοκρατικές οργανώσεις “λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ” και “λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ” καθώς σε μονάδες του ρωσικού στρατού, έχουν καταλάβει παράνομα από το 2014 τμήμα της περιφέρειας Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δολοφονώντας περισσότερα από 13.000 άτομα.