Καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Τουρκία, οργή κατοίκων κατά της Κυβέρνησης

Από το Kappa Newsdesk

Τουλάχιστον τέσσερεις νεκροί, 190 τραυματίες, εκατοντάδες καμένες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους και εκτάσεων είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην νότια Τουρκία τις τελευταίες τρεις ημέρες. Η τουρκική Κυβέρνηση υποπτεύεται σχέδιο εμπρησμών πίσω από τις πυρκαγιές, αλλά πολλοί κάτοικοι είναι εξοργισμένοι με την Κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορώντας την για ολιγωρία και αδιαφορία.

Χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις τεράστιες φλόγες που εξαπλώθηκαν στα τουριστικά θέρετρα της νότιας Τουρκίας, όπως η Μαρμαρίδα, την Αττάλεια και το Μαναβγκάτ, και σε άλλα 50 τουλάχιστον μέτωπα. Οι πυρκαγιές εμφανίστηκαν αρχικά σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή περίπου 75 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττάλειας, ένα θέρετρο ιδιαίτερα δημοφιλές σε Ρώσους και άλλους ανατολικοευρωπαίους τουρίστες. Την Πέμπτη όμως οι φωτιές έφτασαν στο παραλιακό μέτωπο με τα εκατοντάδες ξενοδοχεία και θέρετρα.

O δήμαρχος της Αττάλειας Μουχτίν Μπότσεκ δήλωσε ότι υποπτεύεται σχέδιο εμπρησμών, επειδή οι πυρκαγιές ξεκίνησαν σε τέσσερις τοποθεσίες ταυτόχρονα. “Αυτό υποδηλώνει εμπρηστική επίθεση, αλλά δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες σχετικά με αυτό σε αυτό το στάδιο”, δήλωσε ο Μπότσεκ. Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

Βοήθεια από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανία, πρόταση και από την Ελλάδα

Η ρωσική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι η Μόσχα έστειλε τρία γιγάντια πυροσβεστικά αεροσκάφη για να ρίξουν επιβραδυντικό υλικό στα φλεγόμενα δάση και να περιορίσουν τις φλόγες. Βοήθεια επίσης προσέφεραν το Αζερμπαϊτζάν και η Ουκρανία. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τηλεφώνησε την Πέμπτη στον Τούρκο ομόλογό του και του εξέφρασε “την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια εφόσον ζητηθεί”.

Οργή κατοίκων του Μαναβγκάτ κατά του Τσαβούσογλου

Αντιμέτωπος με την οργή κατοίκων της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αττάλειας, για τις φωτιές που μαίνονται στην περιοχή και την απουσία του κρατικού μηχανισμού, όπως καταγγέλλουν, βρέθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς στο Μαναβγκάτ. Αντιδρώντας στην εμφάνιση του Υπουργού στην περιοχή ένας από τους κατοίκους που τον περικύκλωσαν, την ώρα που έκανε δηλώσεις, ρώτησε γιατί δεν εστάλη πυροσβεστικό αεροσκάφος στην περιοχή. “Δεν έχει η Τουρκική Δημοκρατία αεροσκάφη;”, ρωτούσε, με τον Τσαβούσογλου να απαντά: “Είχαμε τρία αεροπλάνα. Τρία ήταν εδώ και μετά τα στείλαμε σε άλλες περιοχές”, αλλά ορισμένους από το πλήθος να φωνάζουν: «Μπράβο! Υπάρχουν άλλα 10 αεροπλάνα που κοιμούνται», ενώ προς το τέλος του σχετικού βίντεο ακούγονται να τον γιουχάρουν, με αρκετούς να καταγράφουν το στιγμιότυπο στα κινητά τους.

Δείτε το βίντεο του Kappa News με πλάνα από τις πυρκαγιές και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου: