“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 5 Αυγούστου 2021

Γράφει ο Κώστας Ονισένκο

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Τα δύο τρίτα των διαφημίσεων που παίζουν στα κρατικά κανάλια της Λευκορωσίας, τα οποία είναι τα κυριότερα εργαλεία προπαγάνδας του Λουκασένκο, ανήκουν σε ξένες εταιρείες, αναφέρει η οργάνωση “Libereco – Partnership for Human Rights”. Οι συνεργάτες της οργάνωσης ανέλυσαν τον τηλεοπτικό χρόνο των κρατικών καναλιών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 63% των διαφημίσεων αφορούν εταιρείες των ΗΠΑ και της Ε.Ε., 25% των εγχώριων εταιρειών και 12% εταιρίες από Ρωσία, Ινδία και Τουρκία. Οι καλύτεροι “πελάτες” διαφημιστικού χρόνου στα προπαγανδιστικά κανάλια αναδείχθηκαν η αμερικανική Procter & Gamble, η ελβετική Nestlé, η γερμανική Henkel, η δανική Carlsberg, η γαλλική L’Oréal, η βρετανική GlaxoSmithKline κ.ά. υποστηρίζει η οργάνωση.

► Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δηλώνει ότι δεν θα στείλει παρατηρητές του στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Ρωσία. Η απόφαση έχει να κάνει με τους περιορισμούς που έθεσε η Ρωσία όσον αφορά τον αριθμό των παρατηρητών που θα συμμετάσχουν “εξαιτίας του κορονοϊού”. Στην ανακοίνωση του Οργανισμού επισημαίνεται ότι ο ίδιος καθορίζει τον αριθμό των παρατηρητών και τον τρόπο παρατήρησης των εκλογών.

► Ευρεία στρατιωτική άσκηση ξεκίνησε στο Τατζικιστάν με τη συμμετοχή στρατιωτών από Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, στην άσκηση συμμετέχουν περισσότεροι από 2.500 στρατιώτες και περίπου 500 μονάδες οπλισμού ή οχήματα. Η άσκηση πραγματοποιείται με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

► Ο μη αναγνωρισμένος πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ίσως να βασίζει τις κινήσεις του στην πολιτική στρατηγική “θεωρία του τρελού”, γράφει η Guardian. Με λίγα λόγια, προσπαθεί να πείσει την διεθνής κοινότητα ότι είναι έτοιμος για όλα και δεν υπολογίζει κανένα κόστος.

► Πόλεμος του χρυσού με ανυπολόγιστες συνέπειες ενδέχεται να ξεκινήσει στην Κιργιζία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Σαντίρ Ζαπάροβ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να πάρει τον έλεγχο των ορυχείων χρυσού στην περιοχή “Κούμντορ”. Σήμερα η εκμετάλλευση των ορυχείων γίνεται από Καναδική εταιρεία.

► Το κυβερνών κόμμα της Ουκρανίας “Ο υπηρέτης του λαού” κατάφερε να φέρει στη χώρα ένα… χρυσό μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Το πρώτο χρυσό για την χώρα κέρδισε ο αφρο-ουκρανός παλαιστής Ζακ Μπελενιούκ, ο οποίος εκτός από αθλητής είναι και βουλευτής στην ουκρανική Ράντα.

► Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε την εντολή στα όργανα ασφαλείας της Ουκρανίας να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας για την φύλαξη των Λευκορώσων που έχουν καταφύγει στη χώρα, φεύγοντας από το δικτατορικό καθεστώς Λουκασένκο. Η απόφαση πάρθηκε μετά τον θάνατο (κατά πάσα πιθανότητα δολοφονία) στο Κίεβο του Λευκορώσου ακτιβιστή Βιτάλι Σίσοβ.

Ο Μαρκ Μπρεζίνσκι, γιος του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι -ενός εκ των βασικών θεωρητικών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής περιόδου ψυχρού πολέμου- προτάθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Πολωνία. Η παρακαταθήκη που άφησε ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι μέσα από τα βιβλία του βοηθούν και σήμερα να καταλάβουμε καλύτερα τα τεκταινόμενα στον πλανήτη. Ελπίζουμε να έχει κληρονομήσει ο Μπρεζίνσκι τζούνιορ την αναλυτική σκέψη του πατέρα του.

► Ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε χθες κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκαν οι θέσεις του ουκρανικού στρατού από τις ρωσικές/υβριδικές δυνάμεις. Οι ρωσικές/υβριδικές δυνάμεις, που έχουν καταλάβει παράνομα από το 2014 τμήμα της περιφέρειας Ντονμπάς, παραβίασαν οκτώ φορές την εκεχειρία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου, ανοίγοντας πυρ με όπλα διαφόρων διαμετρημάτων.

► Το Βέλγιο θα χαρίσει 163.000 εμβόλια AstraZeneca στην Ουκρανία ενώ άλλες 225.600 δόσεις του εμβολίου σε Γεωργία, Αρμενία και Κόσοβο.