“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 9 Αυγούστου 2021

Γράφει ο Κώστας Ονισένκο

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Η στενή συνεργάτης που κρατούμενου αντιπολιτευόμενου πολιτικού της Ρωσίας Αλεξέι Ναβάλνι Λιουμπόβ Σόμπολ έφυγε αεροπορικώς από τη Ρωσία, λίγες μέρες αφότου καταδικάστηκε σε στέρηση ελευθερίας και απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές. Όλη η ομάδα του Ναβάλνι, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι της ανεξάρτητης ρωσικής αντιπολίτευσης, είτε υπόκειται σε δικαστικές διώξεις με διάφορα προσχήματα είτε έχει αναγκαστεί να διαφύγει στο εξωτερικό. Η εκκαθάριση – ενόψει βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

► Αναλυτές θεωρούν ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι γύρισε οριστικά την πλάτη του στη Μόσχα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι όσοι πολίτες στο κατεχόμενο κομμάτι του Ντονμπάς που θεωρούν τον εαυτόν τους Ρώσους καλύτερα να πάνε να μείνουν στη Ρωσία, καθώς το Ντονμπάς θα επιστρέψει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

► Η Πολιτική Αεροπορία του Ιράν απαγόρευσε στις αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Λευκορωσία, εξαιτίας της κατάστασης στα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας, όπου καθημερινά συλλαμβάνονται δεκάδες Ιρανικοί παράνομοι μετανάστες.

► Η Nestlé δήλωσε ότι θα μειώσει σημαντικά τον όγκο των διαφημίσεών της στη Λευκορωσία, μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας της Libereco, σύμφωνα με την οποία οι καλύτεροι πελάτες διαφημιστικού χρόνου στα κρατικά-προπαγανδιστικά κανάλια της Λευκορωσίας είναι ξένες εταιρίες. Σας το είχα γράψει την Πέμπτη.

► Από το σχολικό πρόγραμμα της Λευκορωσίας εξαιρέθηκαν οι νομπελίστες Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν (ρώσος/σοβιετικός αντικαθεστωτικός που έγραψε το Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ) και η Λευκορωσίδα Νομπελίστρια Σβετλάνα Αλεξιέβιτς.

► Κατηγορίες για άδικη διαιτησία εξαπολύουν αγανακτισμένα στελέχη του Ρωσικού Κράτους σχετικά με την δεύτερη θέση στην ρυθμική γυμναστική, την οποία πήρε η ρωσίδα Ντίνα Αβέρινα, παραχωρώντας το χρυσό στην Ισραηλινή Λινόι Ασράμ. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 25 χρόνια όπου η Ρωσία δεν κατακτά τον χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο συγκεκριμένο άθλημα.

► Το αμερικανικό κανάλι CNBC ανέφερε ότι Ρώσοι χάκερ δημοσίευσαν προς πώληση τα δεδομένα από περίπου ένα εκατομμύριο πιστωτικές κάρτες στο dark web.

Κινητοποιήσεις Λευκορώσων σε διάφορες χώρες με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές και την αρχή των μαζικών κινητοποιήσεων κατά του Λουκασένκο.