“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 10 Αυγούστου 2021

Γράφει ο Κώστας Ονισένκο

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Μαραθώνια συνέντευξη τύπου οκτώ ωρών έδωσε χθες στο Μινσκ ο μη αναγνωρισμένος πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η συνέντευξη διεξήχθη σε “φιλικά-προσκείμενους” δημοσιογράφους και με την παρουσία μελών της “κυβέρνησης”. Ο “τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης” επανέλαβε ότι οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν ακριβώς πριν ένα χρόνο, “οργανώθηκαν από τη Δύση”, ενώ δήλωσε ότι κατάφερε να “αποτρέψει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”. Βέβαια απ’ όλη την πολύωρη κουβέντα εκείνο που φαίνεται να είχε τη μεγαλύτερη σημασία για τον Λουκασένκο είναι τα λεφτά που ζήτησε από τη Μόσχα. “Εάν οι Ρώσοι μας βοηθούσαν επιπλέον μέσω της Ευρασιατικής τράπεζας… θα ήμασταν ευγνώμονες”, είπε. Την ίδια ώρα χθες έγιναν γνωστές νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας εκ μέρους των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και του Καναδά.

► Η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα έρθει στο Κίεβο στις 22 Αυγούστου, έγινε γνωστό χθες από τον εκπρόσωπο τύπου του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι Σεργκέι Νικοφόροβ. Όπως έγραψε ο Νικοφόροβ, “η Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ προτίθεται να επισκεφθεί με επίσκεψη την Ουκρανία στις 22 Αυγούστου. Θέμα συζήτησης: ασφάλεια, διμερείς σχέσεις και άλλα επίκαιρα ζητήματα”. Την επόμενη της επίσκεψης, στο Κίεβο ξεκινάει η λειτουργία της Πλατφόρμας της Κριμαίας, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι περίπου 40 χωρών. Στις 30 Αυγούστου ο Ζελένσκι αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

► Ευρείες στρατιωτικές ασκήσεις στο “νότο” ξεκίνησε η Ρωσία. Ανάμεσα στις περιοχές όπου θα διεξαχθούν οι ασκήσεις είναι οι παράνομα κατειλημμένη Κριμαία, Αμπχαζία και Νότια Οσετία. Η διάρκεια των ασκήσεων θα είναι 9 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου.

► Την ίδια ώρα η ουκρανική αποστολή στο συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα θέματα διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας στη θάλασσα δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνάμεις στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα και παράλληλα παρεμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει κλείσει κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας “μέχρι τον Οκτώβριο του 2021” με το πρόσχημα στρατιωτικών ασκήσεων, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση στην Αζοφική.

► Τηλεφωνική συζήτηση χθες μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν. Ανάμεσα σε αυτά που συζητήθηκαν είναι και η επίσκεψη του Μητσοτάκη στη Μόσχα μέχρι τέλους του 2021.

► Δεκάδες Αρμένιοι στρατιώτες παραμένουν κρατούμενοι στο Αζερμπαϊτζάν, όπου καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης. Χθες συγγενείς των κρατουμένων πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης της Αρμενίας ζητώντας συνάντηση με τον Πρόεδρο Νικόλ Πασινιάν.

► Το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ ανακοίνωσε την επιβολή “προσωπικών κυρώσεων” σε σχέση με “εκπροσώπους της Βρετανίας” χαρακτηρίζοντάς τες ως “απάντηση στις μη φιλικές ενέργειες των βρετανικών αρχών”, έγινε γνωστό χθες. Αφορούν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ρώσων το 2020-2021, όπως πάγωμα λογαριασμών και απαγόρευση εισόδου στη Βρετανία.

► Εννέα φορές οι δυνάμεις του ρωσικού/υβριδικού στρατού παραβίασαν χθες την εκεχειρία στο κομμάτι του Ντονμπάς της Ουκρανίας, το οποίο ελέγχουν παράνομα.