“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 17 Αυγούστου 2021

Γράφει ο Κώστας Ονισένκο

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Αφγανιστάν Ντμίτρι Ζίρνοβ αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν στη Καμπούλ. Ο ίδιος σε συνέντευξή του σε ραδιόφωνο της Μόσχας δήλωσε ότι με τους Ταλιμπάν “η κατάσταση στην Καμπούλ είναι καλύτερη» απ΄ότι με την διοίκηση του προέδρου Γκάνι”.

► Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τατζικιστάν-Κίνας για “την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε ορεινές συνθήκες” πραγματοποιούνται κοντά στην πρωτεύουσα Ντουσανμπέ 17-20 Αυγούστου.

► Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσαν ότι υποχρέωσαν σε προσγείωση 46 αφγανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα στις 14 και 15 Αυγούστου. Σε αυτά επέβαιναν 585 στρατιωτικού του Αφγανιστάν. Ένα αεροπλάνο συγκρούστηκε στον αέρα με ουζμπέκικο καταδιωκτικό με αποτέλεσμα και οι δύο να συντριβούν.

► Ένας Ουκρανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του χθες κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκε ο ουκρανικός στρατός από μονάδες του ρωσικού/υβριδικού στρατού στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Συνολικά κατά τη διάρκεια του περασμένου 24ωρου, οι ρωσικές/υβριδικές δυνάμεις παραβίασαν πέντε φορές την εκεχειρία στο κομμάτι του Ντονμπάς που ελέγχουν παράνομα.

► Ένας Αρμένιος στρατιώτης σκοτώθηκε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στον στρατό της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα των δύο χωρών.

► Το 5% των επιχειρήσεων της Ρωσίας, στις οποίες υπάρχει υποχρέωση για εμβολιασμό τουλάχιστον 60% του προσωπικού (εστίαση κ.ά) προχώρησαν σε απολύσεις υπαλλήλων που δεν συμμορφώθηκαν με το υγειονομικό μέτρο.

► Εξαιτίας αύξησης κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού, η Γεωργία επανέφερε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους (κλειστούς και ανοιχτούς) χώρους.

► Η Κυβέρνηση της Ρωσίας θα διαθέσει 7 δις ρούβλια (περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ) σε διάφορες ιστοσελίδες για την διαμόρφωση “ηθικών και πνευματικών αξιών” στους νέους.

► Στους κατοίκους της πόλης Τουρκμενμπασί της Τουρκμενιας απαγορεύτηκε να στέκονται σε ουρές έξω από καταστήματα πώλησης τροφίμων και ΑΤΜ τραπεζών για όσο καιρό βρισκόταν στην πόλη ο πρόεδρος της χώρας Γκουρμαπγκουλί Μπερντιμουχαμέντοβ, πριν λίγες ημέρες.

► Έπιασε φωτιά στον αέρα και συνετρίβη σήμερα κοντά στη Μόσχα το μεταγωγικό στρατιωτικό αεροπλάνο Ιλ-112Β. Και τα τρία μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.