“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 18 Αυγούστου 2021

Γράφει ο Κώστας Ονισένκο

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Η Ουάσιγκτον θα παγώσει τους λογαριασμούς της αφγανικής κυβέρνησης, στους οποίους βρίσκονται περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου οι Ταλιμπάν να μην έχουν πρόσβαση σε αυτούς.

► Τα Σκόπια έδιωξαν έναν ακόμα Ρώσο διπλωμάτη “για λόγους εθνικής ασφάλειας”. Η Ρωσία λέει ότι θα απαντήσει αναλόγως, όπως πράττει το τελευταίο διάστημα σε αυτές τις περιπτώσεις.

► Οι εργασίες για την κατασκευή του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 23 Αυγούστου, αναφέρουν ΜΜΕ.

► Χθες το βράδυ αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε οικίες ατόμων, στοιχεία των οποίων διέρρευσαν από παραβίαση της ιστοσελίδας της “έξυπνης ψηφοφορίας”, η οποία δημιουργήθηκε από τον φυλακισμένο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι.

► Στην Κριμαία ένστολοι εισέβαλαν σε σπίτια Τατάρων της Κριμαίας. Πέντε άτομα συνελήφθησαν για κατηγορίες περί “εξτρεμισμού”. Η ρωσική μηχανή καταστολής στην Κριμαία δουλεύει ασταμάτητα από το 2014.

► Έρευνες της αστυνομίας στην εταιρεία ΜΜΕ BelaPAN σήμερα το πρωί. Η παράνομη κυβέρνηση Λουκασένκο έχει φιμώσει σχεδόν το σύνολο των ανεξάρτητων ΜΜΕ της χώρας.

► Η Λιθουανία καταγγέλλει Λευκορώσους συνοριοφύλακες για παραβίαση συνόρων της και για συνοδεία στο έδαφός της παράνομων μεταναστών.

► Συνεχίστηκαν και χθες οι σποραδικές αψιμαχίες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Ένας Αρμένιος στρατιώτης τραυματίστηκε. Πληροφορίες αναφέρουν και για απώλειες από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

► “Όταν πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον εμείς σκαλίζουμε το παρελθόν”, γράφει ο Ρώσος ιστορικός Σεργκέι Τσερνισόβ, ο οποίος καλέστηκε για ανάκριση εξαιτίας ενός ποστ στο Facebook, το οποίο ο ίδιος αναφέρθηκε κατά του Αλεξάντρ Νιέβσκι, μιας προσωπικότητας η ιστορική αξία της οποίας μεγεθύνθηκε από τον κινηματογράφο και τη μηχανή προπαγάνδας της Ρωσίας.