“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 20 Αυγούστου 2021

Γράφει ο Κώστας Ονισένκο

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Κυνήγι κατά Αφγανών που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τις ξένες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει οι Ταλιμπάν. Έχουν συντάξει λίστες θανάτου και εισβάλλουν σε σπίτια ψάχνοντας “προδότες”. Οι Ταλιμπάν δολοφόνησαν συγγενή δημοσιογράφου του Deutsche Welle, έγινε γνωστό χθες, ενώ έψαχναν τον ίδιο τον δημοσιογράφο, ο οποίος έχει διαφύγει στη Γερμανία.

► Στη Μόσχα σήμερα η Μέρκελ, συναντάται με τον Πούτιν. Μεθαύριο 22 Αυγούστου θα είναι στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι. Την επόμενη ημέρα ολοκληρώνεται η κατασκευή του Nord Stream 2. Καλό σενάριο για τους Ουκρανούς είναι οι ενεργειακές εγγυήσεις για συνέχιση μεταφοράς αερίου από τον αγωγό που περνάει από Ουκρανία. Κακό σενάριο είναι η ενδεχόμενη πίεση της Μέρκελ για εφαρμογή των “Συμφωνιών του Μινσκ”. Εκτιμώ ότι η απερχόμενη Καγκελάριος κουβαλάει και τα δύο στη βαλίτσα της.

► Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την δηλητηρίαση με στρατιωτικού τύπου δηλητήριο Νοβιτσιόκ του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Με αφορμή αυτή την “επέτειο” ο ίδιος ο Ναβάλνι έγραψε άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε σε διάφορα ΜΜΕ. Ένα από τα βασικά θέματα που θέτει ο Ναβάλνι στο άρθρο του είναι η ανάγκη προσωπικών κυρώσεων κατά ανθρώπων που περιβάλλοντος Πούτιν.

► Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκφραστεί έντονα κατά της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στην Κεντρική Ασία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Ιουλίου στη Γενεύη. Εξαιτίας της θέσης αυτής του Ρώσου ηγέτη μειώθηκαν οι βάσεις των αμερικανικών οπλικών συστημάτων, κυρίως των στρατιωτικών drones, γεγονός που επιτάχυνε την επέλαση των Ταλιμπάν. Αυτό υποστηρίζει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

► Η Washington Post -σε άρθρο της- κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να αποτρέψει τη διάθεση ενός δις δολαρίων στη Λευκορωσία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό καθώς συνολικά τα διεθνή αποθεματικά της Λευκορωσίας είναι 7,4 δις δολ. οπότε μια τέτοια ενίσχυση έρχεται σε αντίθεση με την λογική των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο δικτατορικό καθεστώς Λουκασένκο. Συνολικά, λόγο της πανδημίας, το ΔΝΤ ετοιμαζεται να διαθέσει διεθνώς το ποσό-μαμούθ των 650 δις δολαρίων.

► Ξεκίνησε χθες στη Λιθουανία το Vilnius Russia Forum, σκοπός του οποίου είναι η ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα θέματα της ρωσικής πολιτικής, συζήτηση των τακτικών επικοινωνίας/σχέσεων με το Κρεμλίνο και η στήριξη της κοινωνίας των πολιτών.