Διεθνής ανησυχία για τα τουρκικά drones στο Λευκόνοικο της κατεχόμενης Κύπρου

Από το Kappa Newsdesk

Ιδιαίτερη ανησυχία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο προκαλεί η διαρκώς αυξανόμενη παρουσία τουρκικών επιθετικών drones στην κατεχόμενη Κύπρο και τη βάση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο Λευκόνοικο. Όλο και περισσότερο, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη από την Τουρκία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα κατεχόμενα της Κύπρου ως ένα πρόσθετο παράγοντα αστάθειας για την περιοχή και ευρύτερα.

Αιγύπτιος αξιωματούχος που μίλησε στο Associated Press διατηρώντας την ανωνυμία του, χαρακτήρισε την ανάπτυξη των dropes ως μια άλλη σε μια σειρά “προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας”, οι οποίες απαιτούν μια “ισχυρή αντίδραση” από τη διεθνή κοινότητα, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Κύπρος είναι μέλος.

“Η βάση των drones, μαζί με άλλες ενέργειες [της Τουρκίας] στην Κύπρο, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, φέρνουν ακόμη περισσότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Είναι ανησυχητικό”, ανέφερε Αιγύπτιος διπλωμάτης στο Associated Press. “Η τελευταία αυτή ενέργεια [η βάση] ενισχύει την αντίληψη ότι η Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθεί μέσω δηλώσεων, αλλά χρειάζονται ενέργειες από τις σχετικές χώρες”, είπε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να τοποθετηθούν για το ζήτημα, αν και τον προηγούμενο μήνα, με αφορμή τις διακηρύξεις του “Προέδρου” της “ΤΔΒΚ” Ερσίν Τατάρ και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα και εποικισμό των Βαρωσίων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λίορ Χάιατ δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση “παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες” στη βόρεια Κύπρο και εξέφρασε την “αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξή της“” στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αναλυτής του Ισραηλινού Ινστιτούτου Περιφερειακών Στρατηγικών Μελετών Γκάμπριελ Μίτσελ ανέφερε στο Associated Press, ότι η βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι μια “ανησυχητική εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες εντάσεις” με την Τουρκία. Το Ισραήλ προσπαθεί να εξισορροπήσει την υποστήριξή του Ελλάδα και Κύπρο με τις προσπάθειές του να αφήσει “μια πόρτα ανοιχτή για διάλογο” με την Άγκυρα την τελευταία δεκαετία, είπε ο Μίτσελ. Ωστόσο, η προγραμματισμένη επέκταση της βάσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία παρουσιάζει πρόβλημα, διότι θα εξοργίσει τους περιφερειακούς εταίρους -ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο- και “θα δημιουργήσει μια νέα σειρά προβληματισμών για την ασφάλεια στην ήδη υπερφορτισμένη Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε ο αναλυτής.

Πριν από δύο μήνες, ο επιστημονικός ερευνητής του American Enterprise Institute Μάικλ Ρούμπιν δημοσίευσε άρθρο για τους κινδύνους και τις προκλήσεις από την παρουσία των τουρκικών επιθετικών drones στο Λευκόνοικο [Geçitkale στα τουρκικά] της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας δείχνει ότι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον. “Οι τουρκικές ενέργειες με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξίσου επικίνδυνες για το NATO, όσο και η χρήση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400”, ανέφερε ο Αμερικανός αναλυτής και πρόσθεσε πως “τα καλά λόγια δεν θα φέρουν ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μόνη στρατηγική που θα λειτουργήσει στην περιοχή είναι να καταδείξει στον Ερντογάν, ότι η Τουρκία έχει πολλά περισσότερα να χάσει από την κατάργηση του status quo, από όσα ενδεχομένως να κερδίσει”.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταστάθμευσαν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2019, υποτίθεται ως απάντηση στις έρευνες για κοιτάσματα υδρογοναθράκων από διεθνείς ενεργειακές εταιρείες μετά από σχετική αδειοδότηση της Κυβέρνησης. Τα συγκεκριμένα όμως drones τύπου Bayraktar TB2 δεν είναι απλά αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, αλλά πρόκειται για καθαρά επιθετικά όπλα, όπως έδειξε η χρήση τους στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τα Bayraktar TB2 έχουν εμβέλεια λειτουργίας 200 χιλιόμετρα και ανώτατο ύψος πτήσης τα 20.000 πόδια, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζει αυτό το διάστημα τα συστήματα πλοήγησής τους ώστε να έχουν δορυφορική καθοδήγηση, κάτι που θα επεκτείνει κατά πολύ την ακτίνα δράσης τους. Αυτή την περίοδο σταθμεύουν δύο τέτοια drones στην παράνομη βάση στο Λευκόνοικο.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα καταγγείλει την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στην Κύπρο ως μέρος της επεκτατικής ατζέντας της και σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ήγειρε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήγειρε το ζήτημα των τουρκικό drones στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ ελ-Σίσι, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο.

To ζήτημα των τουρκικών drones στο Λευκόνοικο έχει θέσει επανειλημμένα στην Κυβέρνηση Μπάιντεν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, χωρίς μέχρι στιγμής η αμερικανική Κυβέρνηση να έχει λάβει σαφή θέση. Το περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή συγκάλέσε ειδική συνεδρίαση με θέμα την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Τουρκία και ο γερουσιαστής Μενέντεζ ρώτησε συγκεκριμένα για το θέμα των drones την Υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ, η οποία απέφυγε να απαντήσει.