“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 12 Οκτωβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ουκρανίας στο Κίεβο το πρωί της Τρίτης. Υπογράφηκαν τρεις διμερείς συμφωνίες, για τον Κοινό Αεροπορικό Χώρο, τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο πρόγραμμα Horizon Europe για την έρευνα και την τεχνολογία, και τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο πρόγραμμα Creative Europe. Ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρείχαν προφορικές εγγυήσεις στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ενεργειακή επάρκεια της Ουκρανίας.

► Καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στις διπλωματικές σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη ρωσική Κυβέρνηση. Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε την Τρίτη πως είναι πιθανή ακόμη και η περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων και το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

► Συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ταλιμπάν τη Δευτέρα στο Κατάρ, με αντικείμενο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι οι ΗΠΑ δέχθηκαν να δώσουν βοήθεια στο Αφγανιστάν, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι συνομιλίες ήταν “ειλικρινείς” και “επαγγελματικές”, και πως “οι Ταλιμπάν θα κριθούν από τις πράξεις τους, και όχι μόνο από τα λόγια”.

► Οι προεδρεύοντες της Ομάδας Minsk του ΟΑΣΕ ανακοίνωσαν πως προτίθενται να μεσολαβήσουν για να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με αντικείμενο τον τερματισμό της σύγκρουσης των δύο χωρών στον Καύκασο.

► Ανησυχία προκλήθηκε προσωρινά στη Ρωσία για την υγεία του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος φάνηκε να βήχει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Ο ίδιος πάντως θέλησε να καθησυχάσει τα πράγματα, δηλώντας πως είναι “μια χαρά”, και πως “κάνει συνεχώς εξετάσεις για διάφορα πράγματα”.

► Κλείνει το προξενείο της Λευκορωσίας στη Νέα Υόρκη στις 21 Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διπλωματική κίνηση των ΗΠΑ έρχεται σε αντίποινα της απέλασης αμερικανών διπλωματών από την Κυβέρνηση της Λευκορωσίας τον Σεπτέμβριο.