“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 13 Οκτωβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε την Τρίτη να ρίξει τους τόνους ως προς τα αποτελέσματα των συνομιλιών με την Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Βικτόρια Νιούλαντ. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά τις πρωινές οξείες δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, αναφέρεται πως η Ρωσία δεν επιθυμεί την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων αλλά προειδοποιούνται οι ΗΠΑ να μην συνεχίσουν τις “συγκρουσιακές” πολιτικές. “Προτείνουμε την κατάργηση όλων των κυρώσεων που επέβαλλαν οι δυο πλευρές τα τελευταία χρόνια”, αναφέρει η ανακοίνωση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε πρόοδος, αλλά τονίστηκε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε χαμηλό διπλωματικό επίπεδο.

► Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών των χωρών του G20 για το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν έγινε χθες Τρίτη με πρωτοβουλία της ιταλικής προεδρίας. Βασικό ζητούμενο είναι το πως θα βοηθηθεί ο αφγανικός λαός χωρίς τα χρήματα να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Ως προσφορότερο όχημα θεωρείται το Ταμείο Ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια με κάποια σχετική αξιοπιστία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε την συμμετοχή της στην ανθρωπιστική βοήθεια στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ από 300 εκατομμύρια προηγουμένως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί για 1,2 δισεκατομμύρια δολλάρια.

► Το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιτραπεί στις μαθήτριες των γυμνασίων και λυκείων να επιστρέψουν στα σχολεία, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες επαρχίες στα βόρεια της χώρας, όπου δεν κυριαρχούν οι Παστούν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι Ταλιμπάν παρουσιάζουν φαινομενικά ένα μετριοπαθές προφίλ αλλά ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν σκληρές πολιτικές αυταρχισμού, δολοφονιών, εκτελέσεων και καταπάτησης βασικών ελευθεριών.

► Ξεκίνησε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη η δίκη δύο Ουκρανών επιχειρηματιών, οι οποίοι ως στενοί συνεργάτες του δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ Ρούντι Τζιουλιάνι, φέρονται να προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τον Χάντερ Μπάιντεν, γιό του Τζο Μπάιντεν, για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Ουκρανία. Οι ρωσόφιλοι Ουκρανοί Λεβ Πάρνας και Αντρέι Κουκούσκιν κατηγορούνται ότι διοχέτευσαν παράνομα προεκλογικές χορηγίες σε ΜΚΟ που στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ.