“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 18 Οκτωβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Τη Γεωργία επισκέπτεται ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, αν και ο Υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Τζουάνσερ Μπουρχουλάτζε τη χαρακτήρισε “κρίσιμα σημαντικό κείμενο”. Σε δήλωσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η συμφωνία καταγράφει μια νέα φάση στη διμερή συνεργασία για την ασφάλεια” και “καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην υποστήριξη της Γεωργίας”.

Απελάθηκε ο πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκορωσία, με το δικαιολογητικό ότι δεν προσήλθε να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο πρέσβης ανάρτησε ένα “αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τον λευκορωσικό λαό”, όπου αναφέρει πως δεν παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Λουκασένκο, διότι “η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ότι εκλέχθηκε νόμιμα“.

► Την αποφυλάκιση του πρώην Προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ζητούν με ανοικτή επιστολή τους προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεκάδες Ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί. Στην επιστολή αναφέρουν ότι εις βάρος του Σαακασβίλι επιβάλλεται ένα σχήμα πολιτικής δίωξης” και πως υφίσταται ο κίνδυνος όξυνσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

► Επέστρεψε με επιτυχία στη Γη το τριμελές ρωσικό κινηματογραφικό συνεργείο, μετά από παραμονή δώδεκα ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο σκηνοθέτης Όλεγκ Νοβίτσκι, η ηθοποιός Γιούλια Περεσίλντ και ο κινηματογραφιστής Κλιμ Σιπένκο ταξίδευσαν στο διάστημα για τις ανάγκες κινηματογραφικής ταινίας.