“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 19 Οκτωβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Η Ρωσία απέσυρε πλήρως την διπλωματική της αποστολή από την έδρα του NATO, ως αντίδραση στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από το στρατηγείο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έδωσε εντολή να αποσυρθεί και η διπλωματική αποστολή του NATO από τη Μόσχα. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως για έκτακτα περιστατικά την αρμοδιότητα της επαφής με το NATO αναλαμβάνει ο Ρώσος πρέσβης στο Βέλγιο και ζήτησε από τη Συμμαχία να καταδείξει τον αντίκλητο πρέσβη στη Μόσχα.

► Εκτενής συζήτηση για τη Λευκορωσία και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από το καθεστώς Λουκασένκο έγινε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, “οι Υπουργοί προειδοποίησαν ενάντια στην πολιτική χρήση των μεταναστών από το λευκορωσικό καθεστώς και τόνισαν ότι θα συνεχιστούν οι επαφές και ο διάλογος με τις χώρες προέλευσης και τις ενδιάμεσες χώρες, όπως και οι εργασίες για μια προσήκουσα απάντηση”.

► “Δεν είναι στο τραπέζι η αναγνώριση από τη Μόσχα του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν”, δήλωσε ο αντικαθεστωτικός πρέσβης του Αφγανιστάν στη Ρωσία Σαΐντ Τζαουάντ και πρόσθεσε πως έχει λάβει εγγυήσεις επ’ αυτού από τη ρωσική Κυβέρνηση. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενόψει της συνόδου επαφής για το Αφγανιστάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Μόσχα, και στην οποία θα πάρουν μέρος η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν αλλά και εκπρόσωποι του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

► Έληξε το βράδυ της Δευτέρας η ομηρία των στελεχών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στην πόλη Χορλίβκα της ανατολικής Ουκρανίας, ύστερα από τον αποκλεισμό του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν από διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση του αποσχιστή αξιωματικού Αντρέι Κόσιακ. Ο Κόσιακ είχε συλληφθεί από τις ουκρανικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας.