“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 22 Οκτωβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γιένς Στόλτενμπεργκ κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου των Υπουργών Υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η στάση του NATO απέναντι στη Ρωσία παραμένει η ίδια όπως και πριν, που σημαίνει ουσιαστική αποτροπή και άμυνα, συνδυασμένες με προσπάθειες ουσιαστικού διαλόγου με τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

► Ως “καταζητούμενη” χαρακτηρίζει πλέον το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας τη συνεργάτιδα του Αλεξέι Ναβάλνι Λιούμποφ Σόμπολ. Η 34χρονη δικηγόρος και πολιτική ακτιβίστρια διέφυγε από τη Ρωσία τον περασμένο Αύγουστο, μετά την επιβολή εις βάρος της περιοριστικών μέτρων κατ’ οίκον περιορισμού με το αιτιολογικό ότι καλούσε τους Ρώσους πολίτες στα κρατικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχει καταφύγει στην Εσθονία.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Любовь Соболь (@sobollubov)

► Η Τουρκία συνέλαβε την Πέμπτη τέσσερεις Ρώσους πολίτες, έναν Ουκρανό και έναν Ουζμπέκο με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν δολοφονικές επιθέσεις κατά Τσετσένων αντικαθεστωτικών που διαμένουν στην Τουρκία. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια και φέρονται να είχαν αγοράσει όπλα για να επιτεθούν σε Τσετσένους που αντιτίθενται στον Πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

► “Η στρατιωτική ενίσχυση και εξοπλισμός της Ουκρανίας αποτελεί μια καθαρή απειλή για τη Ρωσία”, ανέφερε την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μιλώντας στον Όμιλο Βαλντάι στο Σότσι, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως “μπορεί η Ουκρανία να μην γίνει μέλος του NATO, αλλά η στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή συντελείται ήδη”.

► Η Μόσχα σκέφτεται να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας έρχεται λίγα 24ωρα μετά την σύνοδο 10 κρατών στη Μόσχα για το Αφγανιστάν, όπου εκφράστηκε η άποψη ότι “πρέπει να ληφθούν υπ’όψη οι νέες πραγματικότητες στο Αφγανιστάν, ανεξάρτητα από την αναγνώριση ή όχι του καθεστώτος των Ταλιμπάν”.