“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 3 Νοεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Στη Μόσχα ο διοικητής της CIA. Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από την Τρίτη ο Γουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ύστερα από πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου. O Μπερνς συναντήθηκε με τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην διοικητή της FSB Νικολάι Πατρούσεφ, με βασικό αντικείμενο των συζητήσεων να είναι η κυβερνοασφάλεια.

Συνεχίζει η Ρωσία την ενεργειακή πίεση στην Ευρώπη, παρά τις εκ του αντιθέτου εξαγγελίες του Βλαντίμιρ Πούτιν. H Gazprom διαξήγαγε την Τετάρτη δημοπρασίες για τις ποσότητες παροχής προς τις διαμετοκομιστικές δεξαμενές και τους αγωγούς της Πολωνίας και της Ουκρανίας για το 1ο εννεάμηνο του 2022 και δεν εμφανίζεται καμία ουσιαστική αύξηση στις ποσότητες. Σύμφωνα με αναλυτές, η Μόσχα ασκεί ασφυκτική πίεση ειδικά στη Γερμανία, ώστε να δοθούν από το Βερολίνο οι τελικές εγκρίσεις για τον αγωγό Nord Stream 2.

Τρομοκρατική επίθεση σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Καμπούλ. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση στην είσοδο στρατιωτικού νοσοκομείου Σαρντάρ Μουχάμαντ Νταούντ Χαν το πρωί της Τρίτης. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Κοράσάν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τέσσερεις από τους τρομοκράτες σκοτώθηκαν στην επίθεση και άλλοι δύο συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν.

Συνεχίζονται οι ρωσικές αντιδράσεις για τη χρήση τουρκικών drones από την Ουκρανία. Ο ηγέτης του “Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος” Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι εξαπέλυσε μύδρους κατά της Τουρκίας για την προμήθεια των Bayraktar TB2 στην Ουκρανία. “Ασχολούμαι με την Τουρκία 50 χρόνια. Προδίδουν συνεχώς τους πάντες. Και τσακώνονται με όλους, μαλώνουν με όλους και μας ξεσκίζουν παντού. Τώρα προμηθεύουν τα drones τους, από τα οποία σκοτώνονται Ρώσοι πολίτες στο Ντονμπάς”.

“Συνεχείς διαδηλώσεις” εξήγγειλε η αντιπολίτευση στη Γεωργία. Το “Ενιαίο Εθνικό Κίνημα” ξεκίνησε σειρά επαναλαμβανόμενων διαδηλώσεων στο Μπατούμι, την Τιφλίδα και άλλες πόλεις της Γεωργίας με αίτημα την αποφυλάκιση του πρώην Πρόεδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος έχει συμπληρώσει 35 ημέρες απεργία πείνας στις φυλακές.

Αμνηστεία για χιλιάδες κρατούμενες στο Καζακστάν. Το καζακικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο με τον οποίο δίδεται χάρη σε χιλιάδες κρατούμενους και υπόδικους για πλημμελήματα, με αφορμή την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.