“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 2 Νοεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Εντείνεται η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία μέσω της Gazprom δεν έχει ακόμη αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και την Ουκρανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής Naftogaz δήλωσε στους Financial Times, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να υποταγεί στη Ρωσία εάν η Γερμανία δώσει τις τελικές εγκρίσεις για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2.

► Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούν κριτική στις συνθήκες διεξαγωγές των δημοτικών εκλογών στη Γεωργία, χωρίς πάντως να αμφισβητούν το αποτέλεσμα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τιφλίδα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ασκεί κριτική στη δεσπόζουσα θέση των φιλοκυβερνητικών υποψηφίων και τους διαθέσιμους πόρους που αυτοί είχαν.

► Διατηρείται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, και με αφορμή τη χρήση τουρκικών drones Bayraktar TB2 από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο μέτωπο του Ντονμπάς. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε ρωσικό κανάλι πως η Ουκρανία προσπαθεί να εμπλέξει τη Ρωσία ακόμη βαθύτερα στη σύγκρουση του Ντονμπάς. Ο δε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκίας δεν ευθύνεται για τη χρήση των Bayraktar, καθώς “από τη στιγμή που ένα κράτος τα αγοράζει από εμάς, αυτά μετά δεν είναι τουρκικό προϊόν”. Εν τω μεταξύ, στο Ντονμπάς η πολεμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακατάπαυστα. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, στο μέτωπο του Ντονιέτσκ καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο 988 παραβιάσεις της εκεχειρίας, μεταξύ των οποίων 139 εκρήξεις, ενώ στο μέτωπο του Λουχάνσκ καταγράφηκαν 471 παραβιάσεις της εκεχειρίας, μεταξύ των οποίων 62 εκρήξεις.

► Βαρύ κατηγορώ κατά του πρώην ειδικού διαπραγματευτή των Ηνωμένων Πολιτειών για το Αφγανιστάν εξαπέλυσε ο πρώην Αντιπρόεδρος της χώρας. Ο Αμρουλά Σάλεχ κατηγόρησε τον Ζαλμάι Καλιλζάντ για μυστικές συμφωνίες με τους Ταλιμπάν, και κάλεσε τον πρώην Πρόεδρο Ασράφ Γκάνι να δώσει στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες με τον Αφγανοαμερικανό διαπραγματευτή, ειδικά του περασμένου Ιουλίου και Αυγούστου.

► Διαψεύδει το Facebook πως ήρθε σε συμφωνία με την Κυβέρνηση του Καζακστάν για τη λογοκρισία των αναρτήσεων στην πλατφόρμα από Καζάκους χρήστες. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Meta Platforms (πρώην Facebook Inc.) στο Reuters, υπήρξε απλά μια συνάντηση με την καζάκικη Κυβέρνηση και πως η πλατφόρμα δεν συνάπτει αποκλειστικές συμφωνίες με μεμονωμένες κυβερνήσεις. Προηγουμένως η Κυβέρνηση του Καζακστάν είχε βγάλει ανακοίνωση όπου ισχυριζόταν ότι συμφώνησε με το Facebook να έχει αποκλειστική πρόσβαση στις αναρτήσεις χρηστών από το Καζακστάν.