“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 9 Νοεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Δραματική ένταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Σκηνές που θυμίζουν τον Έβρο τον Μάρτιο 2020 εκτυλίσσονται από το Σάββατο στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, καθώς 3.000~4.000 χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Κουρδο-ιρακινοί, προσπαθούν να περάσουν από το έδαφος της Λευκορωσίας στο έδαφος της Πολωνίας. Οι πολωνικές αρχές κατηγόρησαν ανοικτά το καθεστώς της Λευκορωσίας ότι υποβοηθά τους μετανάστες στις προσπάθειες παραβίασης των συνόρων, και έκλεισαν τα σύνορα προς τη Λευκορωσία. Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε την “υβριδική επίθεση” του καθεστώτος του Μινσκ, υποσχέθηκε βοήθεια στην πολωνική Κυβέρνηση και κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν ευρείες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Μαζικές διαδηλώσεις στη Γεωργία για την αποφυλάκιση του Σαακασβίλι. Τουλάχιστον σαράντα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στην Τιφλίδα ζητώντας την απελευθέρωση του πρώην Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις αρχές σε νοσοκομείο καθώς βρίσκεται στην 40ή ημέρα απεργίας πείνας.

Έκτακτα μέτρα για την πανδημία στην Ουκρανία. Από τη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών για ανεμβολίαστους δημόσιους υπαλλήλους στον κλάδο της Παιδείας, στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες των Υπουργείων και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το ποσοστό εμβολιασμού στην Ουκρανία φτάνει μόνο το 19%, ενώ διακινείται σημαντικός αριθμός πλαστών πιστοποιητικών. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 17.419 νέα κρούσματα, ενώ έχασαν τη ζωή τους 449 άνθρωποι από επιπλοκές της νόσου Covid-19.

Κλείνει η Kyiv Post. Λουκέτο μπαίνει στην πλέον επιδραστική αγγλόφωνη εφημερίδα της Ουκρανίας. O ιδιοκτήτης και εκδότης της Kyiv Post Αντνάν Κίβαν ανακοίνωσε ότι το ΜΜΕ κλείνει “προσωρινά”, ενώ οι δημοσιογράφοι καταγγέλουν προσπάθεια του επιχειρηματία να επανεκδώσει την εφημερίδα χωρίς “ενοχλητικούς” δημκοσιογράφους.

Ένα βήμα πριν από τον λιμό το Αφγανιστάν. Μπροστά στο φάσμα της πείνας βρίσκονται πλέον δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι του Αφγανιστάν, όπως προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, μετά από αποστολή του στη χώρα. Η ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων και των τροφών, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς χρηματαγορές μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, απειλεί με “επίγεια κόλαση” εκατομμύρια ανθρώπους στο Αφγανιστάν.

Ανακωχή ανάμεσα στο Πακιστάν και τους Πακιστανούς Ταλιμπάν. Τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη η 30ήμερη ανακωχή, την οποία συμφώνησαν τη Δευτέρα η Κυβέρνηση του Πακιστάν και η τζιχαντιστική οργάνωση Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν, που αποτελεί τον πακιστανικό βραχίονα των Ταλιμπάν. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν Φαουάντ Τσόντρι, οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν συνεχίζονται και η ανακωχή ενδεχέται να παραταθεί “ανάλογα με τις συνθήκες”.

Απορρίφθηκε η έφεση που άσκησε ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Γουέλαν, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Ρωσία καθώς έχει καταδικαστεί το 2020 σε φυλάκιση 16 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο Γουέλαν ζητά από τις ρωσικές αρχές τη μεταφορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες και ισχυρίζεται πως είναι αθώος και πως έπεσε θύμα σκευωρίας.