“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 10 Νοεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Σε δεκάδες συλλήψεις παράτυπων μεταναστών προχώρησε η πολωνική αστυνομία στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ χιλιάδες μετανάστες συνεχίζουν τις προσπάθειες εισόδου στο πολωνικό έδαφος. Δριμύ κατηγορώ του Πολωνού Πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι κατά του καθεστώτος Λουκασένκο και της ρωσικής Κυβέρνησης αλλά και της Τουρκίας, για την οποία ανέφερε πως συντονίζεται πλήρως με το Μινσκ και τη Μόσχα. Τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη ανάμεσα στον Πούτιν και τον Λουκασένκο.

Νέο σοκαριστικό βίντεο με βασανισμούς σε ρωσική φυλακή. Νέες αποκαλύψεις για βασανισμούς και βιασμούς στις ρωσικές φυλακές έφερε στη δημοσιότητα ο ερευνητικός ιστότοπος Gulagu. Βίντεο φέρεται να δείχνει βασανιστήρια και βιασμούς στη φυλακή OTB-1 για φυματικούς κρατουμένους στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2020. Ο διευθυντής έκδοσης του Gulagu Βλαντίμιρ Οσέτσκιν ανέφερε πως τα βασανιστήρια διεξήγαγαν διευθυντικά στελέχη της φυλακής.

Σαακασβίλι: Υφίσταμαι φυσική και ψυχολογική βία στη φυλακή. Συνεχίζεται για 41η ημέρα η απεργία πείνας από τον πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος φέρεται να έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο φυλακών κοντά στην Τιφλίδα. Ο Σαακασβίλι καταγγέλει μέσω του δικηγόρου του πως είναι θύμα φυσικής και ψυχολογικής βίας στη φυλακή, ενώ η Συνήγορος του Πολίτη της Γεωργίας Νίνο Λομάρια δήλωσε πως οι συνθήκες κράτησης του Σαακασβίλι αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Gazprom: Ξεκινάμε την παροχή αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη πως ξεκίνησε την εφαρμογή του πλάνου για την ενίσχυση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στους πέντε αποθηκευτικούς χώρους της εταιρείας στη Δυτική Ευρώπη. Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι σκοπίμως δεν αυξάνει την παροχή αερίου στην Ευρώπης εκτοξεύοντας έτσι τις τιμές στις αγορές.

ICAO: Αναβολή των αποτελεσμάτων της έρευνας για την πτήση της Ryanair. O Διεθνής Οργανισμός Αεροπορίας ανακοίνωσε πως αναβάλλει για τον Ιανουάριο τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την πτήση 4978 της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους τον περασμένο Μάιο, με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στο Μινσκ και τη σύλληψη από το καθεστώς της Λευκορωσίας του ακτιβιστής Ρομάν Προτασέβιτς και της συντρόφου του. Ο ICAO ανέφερε ότι η αναβολή οφείλεται “στον όγκο των στοιχείων και τις εγκρίσεις που απαιτούνται από κρατικές υπηρεσίες”.