“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 26 Νοεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

“¨Εαν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θα της κοστίσει ακριβά”. Προειδοποίηση προς τη Μόσχα απηύθυνε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα λέγοντας πως εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία θα υποστεί “πολιτικές, οικονομικές και ανθρώπινες απώλειες” και “θα της κοστίσει ακριβά”. “Δεν προσπαθούμε να μπούμε στο μυαλό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Εργαζόμαστε να του στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα: μια νέα επίθεση στην Ουκρανία θα του κοστίσει πολύ, γι’ αυτό καλύτερη να μην την κάνει”, είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος. — Η υπηρεσιακή Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την κατάσταση στα ουκρανορωσικά σύνορα και ο εκπροσωπός της δήλωσε πως “ενδεχόμενη υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες”. — Ο Ζελένσκι μίλησε και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως η Ουκρανία έχει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε τη Ρωσία να μειώσει τις εντάσεις.

“Νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία εάν συνεχιστεί η κρίση”. Η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στη Λευκορωσία, εάν η κρίση στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα συνεχιστεί. Πρόσθεσε επίσης πως ο Λουκασένκο προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αρμενία ζήτησε από τη Ρωσία να μεσολαβήσει για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες και δήλωσε πως η Μόσχα ενδιαφέρεται θερμά για αυτό το ζήτημα και θα κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Πολωνία συνέλαβε ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Ένας 66χρονος Πολωνός συνελήφθη από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολωνίας με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Μόσχας, καθώς στην οικεία φέρεται να βρέθηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα.