“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 24 Νοεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Επιστροφές των μεταναστών από τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Στο Ιρακινό Κουρδιστάν επιστρέφουν εκατοντάδες από τους μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα, καθώς αφ’ ενός μειώνονται οι ελπίδες τους ότι θα μπορέσουν να περάσουν στην πολωνική επικράτεια, και αφ’ ετέρου κινδυνεύουν να πεθάνουν από το ψύχος. Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ζητάει από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθούν τουλάχιστον 2.000 από τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λευκορωσία, κάτι που απέρριψε αμέσως το Βερολίνο, ενώ η ηγέτης της λευκορωσικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε “περίεργες” τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας. Η ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για τη Λευκορωσία δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλουν “σύντομα” νέες κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο.

Συνεχίζει να αρνείται η Ρωσία ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία. Επιμένουν οι ρωσικές αρχές ότι δεν έχουν σχέδια εισβολής στην Ουκρανία και πως η σχετική συζήτηση αποτελεί απλή κινδυνολογία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις κατηγορούν ότι εκείνες είναι που συγκεντρώνουν στρατεύματα κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους δυτικούς συμμάχους με στοιχεία από στρατιωτικές πληροφορίες για την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών δήλωσε πως η ρωσική επιχείρηση “αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου”.

Το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση δόσης $700 εκατομμυρίων για την Ουκρανία. Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η εκταμίευση της δόσης προς το Κίεβο από το δάνειο των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νέα έρευνα για διαφθορά κατά του πρώην Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν ανακοίνωσε η Επιτροπή κατά της διαφθοράς στο Ερεβάν. Η υπόθεση φέρεται να εκκίνησε από κατάθεση της επιχειρηματία Σίλβα Χαμπαρτζουμιάν.