“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 6 Δεκεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενόψει της συνομιλίας Μπάιντεν-Πούτιν. Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών ενημέρωσαν με συγκεκριμένα στοιχεία , χάρτες και δορυφορικές εικόνες τους δυτικούς συμμάχους για τη συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και την ενίσχυσή τους σε εξοπλισμό και καύσιμα. — Ορισμένα όμως από τα κράτη-μέλη του NATO θεωρούν ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει πραγματικά μια εισβολή στην Ουκρανία αλλά πιέζει τη Δύση για να διαπραγματευθεί το τελικό στάτους της Ουκρανίας και να αποτρέψει την είσοδο της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. — Η Μόσχα κατήγγειλε την Κυριακή ότι κατασκοπευτικό αεροσκάφος του NATO έθεσε σε κίνδυνο την πτήση πολιτικού αεροσκάφους της Aeroflot στη Μαύρη Θάλασσα. — Η Λευκορωσία κατήγγειλε την Ουκρανία για επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη και κάλεσε για εξηγήσεις τον Ουκρανό πρέσβη στο Μινσκ.

Σε ύφεση η κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Συνεχίζονται οι επιστροφές μεταναστών από τη Λευκορωσία προς το Ιράκ, ενώ ασκείται κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της να αναστείλει ορισμένα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. — Απειλεί με αντίποινα ο Λουκασένκο στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εφ’ όλης της ύλης θα είναι η επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν. Εκτενής και αναλυτική αναμένεται να είναι η βιντεοδιάσκεψη ανάμεσα στους Προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας την Τρίτη. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, εκτός από το ζήτημα της Ουκρανίας, και τις διμερείς σχέσεις, ζητήματα σταθερότητας, κυβερνοσφάλειας και περιφερειακά θέματα.

Το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε Αρμένιους αιχμαλώτους. Οι αζέρικες στρατιωτικές αρχές απελευθέρωσαν 10 Αρμένιους στρατιώτες, που είχαν αιχμαλωτιστεί στις συνοριακές συγκρούσεις τον περασμένο μήνα, με αντάλλαγμα χάρτες ναρκοπεδίων τους οποίους παρέδωσαν οι αρμενικές αρχές. Η συμφωνία έγινε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.