“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 13 Δεκεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

G7: “Μαζικές επιπτώσεις” στη Ρωσία εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Μόσχα απηύθυναν οι Υπουργοί Εξωτερικών του G7, σε περίπτωση που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτεθούν στην Ουκρανία. Μετά από διαβουλεύσεις δύο ημερών στο Λίβερπουλ της Βρετανίας, οι ΥπΕξ των G7 εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, όπου καλούν τη Ρωσία σε αποκλιμάκωση και αναζήτηση διπλωματικών διαύλων, καθώς η Μόσχα “δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα επιφέρει μαζικές συνέπειες και βαρύ κόστος ως απάντηση”. — Η πρόληψη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, δήλωσε την Κυριακή ο ΥπΕξ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι έτοιμος να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις στη Μόσχα.   “Οι απειλές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν είναι μπλόφα” και “ο Μπάιντεν πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον κατευνασμό και την αποτροπή”, γράφει σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Foreign Policy ο Gordon Gould-Davies, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Λευκορωσία.

Μπέρμποκ: Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί αυτήν τη στιγμή. Η νέα Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε στην κρατική γερμανική τηλεόραση ότι ο αγωγός Nord Stream 2 “δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί αυτήν τη στιγμή”, καθώς στη συμφωνία της τριτοκομματικής Κυβέρνησης αναφέρεται ότι μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ θα πρέπει να πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και επίσης δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη τα ζητήματα γεωπολιτικής ασφάλειας αυτού του πρότζεκτ.

► Νέα περιστατικά στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, ενώ συνεχίζονται οι επιστροφές μεταναστών. Εικοσιοκτώ μετανάστες κατάφεραν προσωρινά να περάσουν από τη Λευκορωσία στο έδαφος της Πολωνίας το Σάββατο αλλά οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας τους συνέλαβαν και τους επέστρεψαν στο λευκορωσικό έδαφος, ενώ καταγράφηκαν άλλες 41 απόπειρες παράνομης εισόδου στο πολωνικό έδαφος. Παράλληλα, συνεχίζονται οι πτήσεις από το Μινσκ με επιστροφές μεταναστών στο Ιράκ και τη Συρία. Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε τη Βαρσοβία την Κυριακή και συζήτησε τη μεταναστευτική  κρίση με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η ΕΕ αυξάνει την οικονομική βοήθεια προς οργανώσεις πολιτών στη Λευκορωσία. Επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ οικονομική βοήθεια προς οργανώσεις πολιτών στη Λευκορωσία θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νικητής ο Κρασνοσέλσκι στις προεδρικές εκλογές στην Υπερδνειστερία. Επιβεβαιώθηκε στην εξουσία ο εκλεκτός της Μόσχας Βάντιμ Κρασνοσέλκσι, κατά τις προεδρικές εκλογές της αποσχισμένης επαρχίας της Μολδαβίας, το καθεστώς της οποίας δεν αναγνωρίζεται από το Kισινάου.