“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 7 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Δεκάδες νεκροί στο Καζακστάν – Έφτασαν στρατεύματα του CSTO. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το κέντρο του Αλμάτι, αφού άνοιξαν πυρ κατά των εξεγερμένων, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων. Δώδεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ο ένας βρέθηκε αποκεφαλισμένος, σύμφωνα με τις αρχές. Άρχισαν εν τω μεταξύ να καταφθάνουν στο Καζακστάν τα πρώτα τμήματα των στρατευμάτων του Οργανισμού Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας, ενώ στην Κιργιζία υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη για τη συμμετοχή στην αποστολή του CSTO και το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει σήμερα Παρασκευή για το ζήτημα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν-Σοϊγκού για την Ουκρανία Τηλεδιάσκεψη των ΥπΕξ του NATO.  Οι Υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είχαν την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο “τη μείωση των κινδύνων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας”, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Παράλληλα, πραγματοποιείται σήμερα τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Δικαστήριο στην Ουκρανία δέσμευσε την περιουσία του Ποροσένκο. Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως δικαστήριο στο Κίεβο αποφάσισε τη συντηρητική κάτασχεση της περιουσίας του τέως Προέδρου της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, για τον οποίο διεξάγεται ποινική έρευνα για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Η Λευκορωσία απέλασε τον πρόξενο της Πολωνίας στο Μπρεστ. Η Κυβέρνηση της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως κάλεσε τον επιτετραμμένο της Πολωνίας στο Μινσκ για να του ανακοινώσει την απέλαση του Πολωνού προξένου στην πόλη Μπρεστ.