“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 6 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Λαϊκή εξέγερση στο Καζακστάν, αιματηρή καταστολή υπόσχεται ο Τοκάγιεφ. Σε λαϊκή εξέγερση εξελίχθηκαν την Τετάρτη οι μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Καζακστάν που προκλήθηκαν από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Πρόεδρος της χώρας Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ απηύθυνε δεύτερο τηλεοπτικό διάγγελμα μέσα σε δύο ημέρες και απείλησε με “αμείλικτη” καταστολή. Ο Οργανισμός Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ο οποίος ουσιαστικά ελέγχεται από τη Ρωσία, θα αποστείλει στρατεύματα στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματος του Τοκάγιεφ.

Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ-Γερμανίας: Η Ρωσία αποτελεί επείγουσα πρόκληση για τη σταθερότητα. Εκτεταμένες ήταν οι συζητήσεις που είχαν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ο Άντονι Μπλίνκεν και η Ανναλένα Μπέρμποκ, με κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα να είναι η Ρωσία και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι δύο ΥπΕξ συμφώνησαν πως οι απειλές της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν μια “άμεση και επείγουσα πρόκληση” για την ασφάλεια στην Ευρώπη και πως κάθε περαιτέρω παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προκαλέσει βαριές επιπτώσεις.

Μπορέλ στην Ουκρανία: Δεν βρισκόμαστε πια στην εποχή της Γιάλτας. Με μελανά χρώματα περιέγραψε την Τετάρτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία και τις απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία. Μετά από μια πολύωρη περιήγηση κοντά στη γραμμή ανακωχής στο Ντονμπάς, ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Ουκρανός ομόλογός του παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία Ντμίτρο Κουλέμπα και Ζοζέπ Μπορέλ συμφώνησαν ότι θα συνεχιστεί η έμπρακτη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία.

View this post on Instagram

A post shared by Kappa News (@kappanewsgr)