ΗΠΑ: Στήριξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων έναντι του αγωγού EastMed [ανακοίνωση]

Από το Kappa Newsdesk

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα επιβεβαίωσε με δήλωση εκπροσώπου τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν στηρίζει πλέον την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, αλλά προτάσσει τη στήριξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων EuroAfrica Interconnector και EuroAsia Interconnector, ως τις βέλτιστες λύσεις για τη μεταφορά ενέργειας από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ελλάδα και ευρύτερα προς την Ευρώπη.

Η δήλωση του εκπροσώπου της πρεσβείας των ΗΠΑ, σε ανεπίσημη μετάφραση:

“Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις περιφερειακές προσπάθειες που ενισχύουν και προάγουν τη συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού 3+1, στον οποίο συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία (ROC), η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στη φυσική διασύνδεση της ενέργειας East Med με την Ευρώπη.
Εστιάζουμε στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέσουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας αλλά θα βοηθήσουν επίσης στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.”