“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 10 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ξεκινούν σήμερα στη Γενεύη οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας. Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινούν σήμερα στην Ελβετία οι συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για τις “εγγυήσεις ασφαλείας” που έχει ζητήσει η Μόσχα με τη μορφή τελεσιγράφου. Οι δύο πλευρές είχαν μια πρώτη συζήτηση το βράδυ της Κυριακής κατά διάρκεια άτυπου δείπνου. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μάικλ ΜακΦολ δήλωσε πως ο Πούτιν δεν επιδιώκει μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τις ΗΠΑ και τη Δύση, και ως εκ τούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν να θέτουν αυτόν τον μη επιτεύξιμο στόχο ως μέρος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες συλληφθέντες ο απολογισμός των ταραχών στο Καζακστάν. Τους 164 έφτασε ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβέρνησης του Καζακστάν, ενώ σχεδόν 6.000 πολίτες συνελήφθησαν. Η τάξη έχει σχετικά αποκατασταθεί στο Αλματί και τις υπόλοιπες πόλεις του Καζακστάν. Τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) σήμερα. Άντονι Μπλίνκεν: Η εντολή “πυρ κατά βούληση” πρέπει να αρθεί. Χρειάζονται διευκρινήσεις για τους λόγους πρόσκλησης στρατιωτικών δυνάμεις του CSTO. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της ιστορίας και της κατάστασης στο Καζακστάν από τον Πλάμεν Τόντσεφ στο Kappa News Talks.

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν τις ετοιμασίες για το ενδεχόμενο πολέμου. Με εντατικούς ρυθμούς η Ουκρανία συνεχίζει τις πολεμικές προετοιμασίες, παρ’ όλες τις συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τη μείωση των εντάσεων και την αποσόβηση της πιθανότητας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κλείνουν οι “Πύλες της Κολάσεως”; Η Κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει τον φλέγοντα κρατήρα στην Νταρβάζα, γνωστό ως “Πύλες της Κολάσεως”. Ο κρατήρας φλέγεται συνεχώς από το 1971 όταν το σοβιετικό καθεστώς προσπάθησε να σβήσει μια διαρροή φυσικού αερίου, και έχει έκτοτε καταστεί αξιοθέατο για τους λιγοστούς τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας. Ο Πρόεδρος Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ έδωσε εντολή στην Κυβέρνηση να βρει λύση και να κλείσει τον κρατήρα για να σταματήσει η μόλυνση του περιβάλλοντος και η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων ενός γειτονεύοντος χωριού.

Συνομιλίες Ταλιμπάν-Ιράν στη Τεχεράνη. Ο “Υπουργός Εξωτερικών” του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν Αμίρ Χαν Μουτακί επισκέφθηκε την Τεχεράνη την Κυριακή για συνομιλίες με την ιρανική Κυβέρνηση με μεγάλη ατζέντα θεμάτων. Ανάμεσα στα θέματα που φέρεται να συζητήθηκαν είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, η ενέργεια, η κατάσταση των μειονοτήτων και ειδικά των Χαζάρα, η κατάσταση στο Παντσίρ κ.ά.