“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 11 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► “Ειλικρινείς και επαγγελματικές” οι συνομιλίες στη Γενεύη, αλλά “χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο”. Επτάμιση ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία στη Γενεύη στο πλαίσιο του “Διαλόγου Στρατηγικής Σταθερότητας”, για το επίμαχο ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας που απαιτεί η Μόσχα από τη Μόσχα για την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη γενικότερα. Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε μετά τις συνομιλίες στους δημοσιογράφους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες άκουσαν “προσεκτικά τις ρωσικές ανησυχίες” και υπέβαλλαν “συγκεκριμένες προτάσεις” για σημεία που μπορεί να επιτευχθεί σύγκλιση. Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε μετά τις συνομιλίες πως οι ΗΠΑ προσήλθαν στη Γενεύη για “σοβαρές” συνομιλίες, αλλά “συνεχίζουν να μην κατανοούν τη βαρύτητα της κατάστασης”.

Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών στη γραμμή επαφής στην ανατολική Ουκρανία. Ενώ στη Γενεύη οι ΗΠΑ και η Ρωσία συζητούσαν μεταξύ άλλων και για το μέλλον της Ουκρανίας, οι μάχες συνεχίζονταν στο Ντονμπάς και ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι άλλοι δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού. Συνολικά από το 2014 έχουν σκοτωθεί πάνω 13.000 άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία.

Τοκάγιεφ: “Απόπειρα πραξικοπήματος” οι ταραχές. Η κανονικότητα επανήλθε στο Αλματί και τις υπόλοιπες πόλεις του Καζακστάν μετά από μια εβδομάδα αιματηρών ταραχών με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι συλλήψεις έφτασαν τις 8.000, σύμφωνα με ανακοίνωση του καθεστώτος. Τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) πραγματοποίηθηκε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος του Καζακστάν ότι οι ταραχές ήταν “απόπειρα πραξικοπήματος” και “τρομοκρατική ενέργεια” και απέρριψε τις κατηγορίες ότι σκοτώθηκαν άοπλοι πολίτες, αποκαλώντας τις “παραπληροφόρηση”. Ο Πούτιν δήλωσε κατά την τηλεδιάσκεψη ότι ο CSTO “δεν θα επιτρέψει έγχρωμες επαναστάσεις στις πρώην σοβιετικές χώρες”.

Συνάντηση του “Υπουργού Εξωτερικών” των Ταλιμπάν με τον Άχμεντ Μασούντ. Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες εκπρόσωπος των Ταλιμπάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Άχμεντ Μασούντ, σε μια προσπάθεια ειρήνευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Τεχεράνη, πιθανότατα με τη μεσολάβηση της Κυβέρνησης του Ιράν. Ο “Υπουργός Εξωτερικών” των Ταλιμπάν Αμίρ Καν Μουτακί βρισκόταν στην Τεχεράνη από το Σάββατο σε “επίσημη” επίσκεψη. Σύμφωνα με δήλωση του Μουτακί, οι Ταλιμπάν προσφέρουν εγγυήσεις στην αντιπολίτευση για την επιστροφή τους και την ασφάλειά τους στο Αφγανιστάν. Από την αντιπολίτευση δεν υπήρξε καμία δήλωση ή επιβεβαίωση της συνάντησης. Ο Άχμεντ Μασούντ είναι γιός του ιστορικού ηγέτη της “Βόρειας Συμμαχίας” Άχμαντ Σαχ Μασούντ, που δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν το 2001.